EÚ vyjadrila ochotu obnoviť svoju pohraničnú misiu v Gaze

TASR TA3
16.8.2014 07:50

Európska únia vyjadrila ochotu obnoviť činnosť svojej misie na hraniciach pásma Gazy a Egypta a prípadne aj rozšíriť jej rozsah, oznámila agentúra Reuters.

Na možnej reaktivácii Pohraničnej asistenčnej misie EÚ pre Rafah (EUBAM Rafah) sa dohodli ministri zahraničných EÚ na piatkových rozhovoroch v Bruseli.

"EÚ je pripravená podporiť prípadný medzinárodný mechanizmus podporený Bezpečnostnou radou OSN, vrátane reaktivácie a prípadného rozšírenia rozsahu a mandátu EUBAM Rafah," uvádza sa v spoločnom vyhlásení ministrov.

K znovuobnoveniu misie by mohol prispieť aj výcvikový program pre colníkov a policajtov Palestínskej samosprávy, ktorí by boli schopní plniť úlohy v pásme Gazy.

Misia EUBAM začala monitorovať hraničný priechod Rafah v roku 2005 po stiahnutí sa Izraela z pásma Gazy.

Operácia však bola o dva roky neskôr zastavená, keď sa vlády v tejto palestínskej enkláve zmocnili militanti z hnutia Hamas.

Ministri EÚ tiež v piatok navrhli možnosť konania medzinárodnej darcovskej konferencie, ktorá by mala priniesť prostriedky na rekonštrukciu Gazy po skončení súčasného konfliktu s Izraelom.

Izraelský predstaviteľ: Dohoda s Hamasom zatiaľ nie je v dohľade

Na nepriamych rozhovoroch medzi Izraelom a Palestínčanmi v Egypte sa zatiaľ podľa médií nečrtá dohoda. Izraelský vládny predstaviteľ dnes pre izraelský rozhlas povedal, že trvalé prímerie s radikálnym hnutím Hamas v pásme Gazy nie je na rokovaniach v Káhire v dohľade, informovala agentúra DPA.

Egyptské noviny aš-Šurúk v piatok zverejnili plán dlhodobého zastavenia bojov, ktorý údajne pochádza od egyptských sprostredkovateľov. Podľa návrhu by sa mala okrem iného rozšíriť zóna, v ktorej majú Palestínčania povolený rybolov v Stredozemnom mori pri pásme Gazy, a na hranici pásma s Izraelom umiestniť bezpečnostné sily palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása.

Hamas by mal výmenou zastaviť hĺbenie tunelov pod hranicou. Izrael počas najnovšieho konfliktu v Gaze zničil niekoľko desiatok takýchto tunelov, aby zabránil prieniku ozbrojených Palestínčanov na svoje územie.
Nepriame rozhovory by mali pokračovať v egyptskej metropole po trojdňovej prestávke v nedeľu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok