Radičovej kód bol v poriadku, polícia sabotáž nenašla

SITA
14.8.2014 18:17

Je máj 2011 a poslanci sa pokúšajú zvoliť kandidáta na post generálneho prokurátora. Vládne strany sa snažia eliminovať "zradcov“ zo svojich radov, a preto si dohodnú systém, ktorý neskôr Robert Fico pomenuje ako Radičovej kód.

Radičovej kód bol v poriadku, polícia sabotáž nenašla
SITA

O štyri mesiace začne okolnosti voľby na základe anonymu vyšetrovať generálna prokuratúra ako sabotáž a na internete sa objavia výpovede poslancov, kde priznávajú, že hlasovacie lístky škrtali podľa vopred určených pravidiel. Informuje o tom portál Aktuálne.sk. Dnes je však podľa portálu situácia celkom iná.

Po takmer troch rokoch vyšetrovania a desiatkach vypočutých poslancov sa vyšetrovanie chýli ku koncu a nikto nebude obvinený. Práve naopak. "Pokiaľ som informovaný riaditeľom Národnej protikorupčnej jednotky, kde je táto vec vyšetrovaná, by do konca augusta malo byť trestné stíhanie zastavené,“ potvrdil pre Aktuálne.sk šéf Národnej kriminálnej agentúry Daniel Goga.

Májová voľba bola už tretia v poradí. Na post generálneho prokurátora pôvodne kandidovali Dobroslav Trnka a Jozef Čentéš. Druhý menovaný pred hlasovaním odstúpil a zostal len Trnka. Pre vtedajšiu vládnu koalíciu bol výsledok tejto voľby kľúčový. Premiérka Iveta Radičová totiž už po prvej neúspešnej voľbe celkom vážne pohrozila, že ak parlament zvolí Trnku, ona podá demisiu.

V tejto voľbe napokon hlasovalo všetkých 150 poslancov, za Trnku bolo 70. Koalícia mala aj s nezávislými poslancami 79 hlasov. Proti Trnkovi bolo 17 poslancov, zdržalo sa 29 a 34 hlasov bolo neplatných. Práve tie mali byť podľa niektorých informácií zámerne znehodnotené. "To, čo sme tvrdili všetci, ktorí sme boli v opozícii obviňovaní, napokon vyšlo najavo. Žiadne kódy sa nekonali,“ reagoval šéf strany Most-Híd Béla Bugár. Ako dodal, sám upozorňoval, že ak by jednotlivé kluby takto kontrolovali svojich poslancov, čísla by museli sedieť. Rovnaký počet poslancov by musel hlasovať rovnako a to nesedelo. Boli to len výmysly politikov Smeru, ktorí nechceli Jozefa Čentéša.

Na internete sa podľa Aktuálne.sk ešte v roku 2012 objavili časti výpovedí skrutátora voľby Vladimíra Matejičku (Smer-SD), Andreja Ďurkovského (ex-KDH) a vtedajšieho poslanca strany Most-Híd Igora Sidora. Naznačujú existenciu spomínaného Radičovej kódu, o ktorom hovoril už po voľbe predseda Smeru-SD Robert Fico.

"Bolo nám povedané, že členovia nášho poslaneckého klubu by mali znehodnotiť hlasovacie lístky spôsobom, ktorý bol presne popísaný, čiže sme mali hlasovacie lístky zoškrtávať, zdá sa mi, vodorovne,“ podľa dokumentu na internete vypovedal Sidor. Tým sa mali hlasovacie lístky podľa zverejneného textu stať neplatnými. "Bolo nám vysvetlené, že takto sa podarí identifikovať ´zradcov´, teda či každý poslanecký klub splnil to, čo sľúbil pred hlasovaním,“ ďalej podľa informácií na portáli vypovedal exposlanec za

Ďurkovského, ktorý musel odísť z KDH, vypočúvali ešte v októbri 2011. Bývalý primátor vypovedal, že pred hlasovaním si ho zavolal Pavol Hrušovský a oznámil mu, že nesmie byť zvolený Dobroslav Trnka. "A je mojou povinnosťou v tomto zmysle hlasovať.“ Dodal, že každá strana mala vlastný postup, ako zneplatniť hlasovacie lístky. "Osobne sa domnievam, že hlavným aktérom v tejto veci bol vtedajší predseda parlamentu Richard Sulík,“ údajne vypovedal Ďurkovský. Ten si podľa neho svoj lístok fotil mobilom, "čo som mal možnosť vidieť na vlastné oči“. Sulík to však označil za nezmysel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok