Japonská ekonomika výrazne oslabila

SITA TA3
13.8.2014 10:10

Japonská ekonomika v období medzi aprílom a júnom medziročne poklesla o 6,8 %. Je to najvýraznejší prepad od marca 2011, kedy Japonsko čelilo ničivému zemetraseniu a vlne tsunami. Vyplýva to zo stredajších údajov japonskej vlády.

Japonská ekonomika výrazne oslabila
SITA

Zvýšenie sadzby dane z predaja malo nepriaznivejší vplyv na výdavky domácností, než sa čakalo. V medzikvartálnom porovnaní ekonomika krajiny oslabila o 1,7 %. Analytici predpokladali, že japonská ekonomika medziročne klesne o 7,1 %.

Revidované údaje ukázali, že japonské hospodárstvo v predchádzajúcom štvrťroku posilnilo medziročne o 6,1 % a medzikvartálne o 1,5 %. Súkromná spotreba, ktorá sa na výkone ekonomiky podieľa 60 %, sa medzi aprílom a júnom v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom znížila o 5 %. Výdavky domácností brzdilo aprílové zvýšenie sadzby dane z predaja z 5 % na 8 %. Zahraničný dopyt k ekonomickému rastu pridal 1,1 percentuálneho bodu.

Japonský premiér Šinzo Abe v reakcii na stredajšie údaje uviedol, že urobí všetko preto, aby sa ekonomika vrátila k rastu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok