Putin vyzval na mierové riešenie otázky Náhorného Karabachu

TASR
10.8.2014 16:26

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval najvyšších predstaviteľov Azerbajdžanu a Arménska na vzájomný dialóg namiesto bojovania po tom, ako za uplynulé dni zahynulo vyše desať ľudí v zrážkach ohľadom spornej oblasti Náhorný Karabach. Informovala o tom agentúra Reuters.

Putin vyzval na mierové riešenie otázky Náhorného Karabachu
SITA/AP

Arménsko-azerbajdžanské rozhovory, ktoré inicioval Putin, sa začali v sobotu a šéfovi Kremľa dávajú príležitosť predstaviť sa ako mierotvorca v čase, keď Západ obviňuje Moskvu z podpory proruských separatistov na východnej Ukrajine.

"Niet väčšej tragédie ako strata ľudských životov. Ak chceme nájsť riešenie, musíme konať uvážene a trpezlivo, rešpektujúc jeden druhého," povedal Putin azerbajdžanskému lídrovi Ilhamovi Alijevovi a jeho arménskemu náprotivku Seržovi Sarkisjanovi počas druhého dňa rokovaní v čiernomorskom stredisku Soči.
Lídri oboch kaspických republík sa zhodli na potrebe politického riešenia tohto 23-ročného problému. "V 90. rokoch sme dospeli k záveru, že tento konflikt nemožno rozriešiť vojensky. Ak sa budeme naďalej iba obviňovať, tak skoro sa výsledkov nedočkáme," uviedol Sarkisjan, pričom Alijev jeho dobre mienené slová potvrdil.

Náhorný Karabach leží na území Azerbajdžanu, obývajú ho však väčšinou príslušníci arménskeho etnika. Minulý týždeň tam pri bojoch prišlo o život najmenej 16 osôb. Roztržky poukázali na nebezpečenstvo širšieho konfliktu v tejto juhokaukazskej oblasti, odkiaľ prúdi do Európy ropa a zemný plyn.

Vojna v Náhornom Karabachu vypukla po prvý raz v roku 1991, keď sa rozpadol Sovietsky zväz. Prímerie bolo vyhlásené o tri roky neskôr. Násilnosti si vyžiadali viac než 30.000 mŕtvych.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok