Na Luníku IX zbúrali pre narušenú statiku ďalší bytový dom

TASR TA3
9.8.2014 16:12

Na hromadu sutín sa dnes zmenil ďalší obytný dom na košickom sídlisku Luník IX. Ako uviedla námestníčka primátora mesta Košice Renáta Lenártová, mesto sa pre narušenú statiku domu na Hrebendovej 34 a 36, ktorá ohrozovala zdravie a životy obyvateľov, rozhodlo zrovnať so zemou v poradí už šiestu bytovku na tomto rómskom sídlisku.

"V tomto bytovom dome od januára nikto nebýva. Predtým tu bývalo 30 rodín a nikto nemal platnú nájomnú zmluvu," dodala Lenártová. Zdôraznila, že budúcnosť ďalších bytových domov majú v rukách ich samotní obyvatelia. "Ak budú pokračovať v tomto vývoji, budeme musieť pristúpiť opäť k asanácii bytových domov, ak bude narušená statika," vyhlásila. Pritom už na niekoľkých ďalších vchodových dverách je oznam o prísnom zákaze vstupu, aj keď sú bytovky ešte obývané.

Podľa technického riaditeľa Bytového podniku mesta Košice (BPMK)  Martina Pašku je suma za zbúranie bytovky na Hrebendovej ulici  vyčíslená na základe verejného obstarávania na 109.000 eur. K ďalšej perspektíve na sídlisku uviedol, že situácia sa mení v neprospech jeho obyvateľov. "Pokračujú v devastácii bytových domov. BPMK teraz pripravuje žiadosti na stavebné úrady, aby rozhodli, ako ďalej s týmito domami," doplnil Paška. Zdôraznil, že každý občan si musí aktívne riešiť bytovú otázku. BPMK má v evidencii 2096 ľudí, pričom sa odhaduje, že pohyb na sídlisku je dvojnásobný. Podčiarkol, že devastácie domov sa týkajú len Hrebendovej ulice. Na Krčméryho ulici a Ulici Podjavorinskej tieto problémy nie sú a ako dodal technický riaditeľ BPMK, aj počet platných nájomných zmlúv sa pohybuje okolo 70 percent.

Jerguš Hvizdoš, zástupca spoločnosti Demonta, ktorá vykonáva likvidačné práce na bytovom dome, doplnil, že zbúranie bytovky potrvá asi dva alebo tri dni a odpratávanie sutín približne dva týždne.

Lenártová potvrdila, že na Luníku IX sa pripravuje výstavba nového bytového domu z prostriedkov Európskej únie. "Budú tam bývať rodiny, ktoré budú spĺňať veľmi prísne podmienky," zdôraznila.

Pôvodní obyvatelia bytovky, ktorí nedostali náhradné byty, išli podľa dostupných informácií bývať k rodinám či známym do iných bytov v rámci sídliska, niektorí aj do nelegálnej osady Mašličkovo pri Luníku IX.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok