Ministerstvo zahraničia zvažuje výšku a formu pomoci pre Pásmo Gazy

SITA
8.8.2014 09:56

Slovensko pomôže obyvateľom Pásma Gazy, ktorí mesiac čelili ofenzíve Izraela. Ministerstvo zahraničných vecí v súčasnosti zvažuje výšku a vhodnú formu humanitárnej pomoci, ktorú by Slovenská republika mohla poskytnúť civilnému obyvateľstvu, najmä ženám a deťom v Pásme Gazy.

Ministerstvo zahraničia zvažuje výšku a formu pomoci pre Pásmo Gazy
SITA/AP

"Pravdepodobne pôjde o finančný príspevok pre niektorú z etablovaných medzinárodných organizácií s priamou prítomnosťou v tejto oblasti," povedali agentúre SITA z tlačového odboru rezortu diplomacie. Koľko peňazí Slovensko do Pásma Gazy pošle, ešte ministerstvo neprezradilo. "O konkrétnych podrobnostiach budeme médiá a verejnosť aktuálne informovať." O humanitárnej kríze v Gaze a možnostiach pomoci Slovenska sa tento týždeň rozprávali štátny tajomník rezortu zahraničia Peter Burian s veľvyslancom Palestíny na Slovensku Abdelrahmánom Bsaisom.

Izraelská armáda odštartovala ofenzívu proti hnutiu Hamás ovládajúcom územie Pásma Gazy pred mesiacom. Deklarovaným hlavným cieľom bolo zničenie pašeráckych tunelov a tým aj zastavenie palestínskych raketových útokov ako aj pašovania zbraní. Izraelská ofenzíva proti hnutiu Hamás pripravila v Pásme Gazy o život najmenej 1 874 Palestínčanov, väčšinou civilistov. Asi pol milióna ľudí muselo opustiť svoje domovy. Trojdňové prímerie sprostredkované Egyptom sa skončilo dnes.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok