Obama oznámil investície za 33 miliárd dolárov v Afrike

TASR TA3
6.8.2014 06:51

Prezident USA Barack Obama oznámil v utorok nové americké investície v Afrike v celkovej výške 33 miliárd dolárov, vrátane 14 miliárd dolárov od súkromných spoločností. Na summite USA-Afrika tiež vyhlásil, že Spojené štáty budú "partnerom v úspechu Afriky".

Na utorkových podujatiach v rámci trojdňového summitu, ktorý potrvá do stredy, sa popri afrických firmách zúčastnilo vyše 90 amerických firiem vrátane veľkých spoločností ako Coca-Cola, Wal-Mart či General Electric (GE), uviedla agentúra DPA. Podľa Obamu by ich investície na africkom kontinente mali zahŕňať projekty pitnej vody, nových hotelov a infraštruktúry.

Hoci obchodné aktivity USA v Afrike vzrástli v posledných rokoch na rekordnú úroveň, Obama poukázal na to, že obchod Spojených štátov s celým týmto kontinentom stále dosahuje len objem ich obchodu s Brazíliou, pričom len jedno percento amerického exportu smeruje do subsaharskej Afriky.

"Musíme si viesť lepšie, oveľa lepšie," konštatoval Obama. "USA sú odhodlané byť partnerom v úspechu Afriky: dobrým partnerom, rovným partnerom a dlhodobým partnerom," vyhlásil.

Africkí lídri zameranie na obchod privítali. Je načase rozšíriť spoluprácu mimo tradičného sústredenia sa na humanitárnu pomoc, poznamenal tanzánsky prezident Jakaya Mrisho Kikwete v jednej z diskusií.

USA nie sú jedinou krajinou, ktorá chce využívať potenciál Afriky - na kontinente významne investuje Čína. Washington však zdôrazňuje, že terajší summit nie je reakciou na Čínu a že obchod s týmto regiónom môže byť prínosom pre všetky strany.

Obama je v utorok v rámci summitu hostiteľom večere pre vyše 50 afrických lídrov z celého kontinentu. Na trávniku Bieleho domu pre hostí postavili veľký stan.

Prítomnosť toľkých najvyšších štátnych predstaviteľov označil Washington za najväčšie takéto stretnutie v dejinách mesta, prekonávajúce aj summit o jadrovej bezpečnosti, na ktorom sa v roku 2010 zúčastnilo približne 40 lídrov.

Okrem rozhovorov počas utorkovej večere sa však Obama nestretne so žiadnym z afrických lídrov samostatne, aby nedal najavo, že niekoho uprednostňuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok