Obama priznal mučenie zajatcov podozrivých z terorizmu

SITA
2.8.2014 09:50

Prezident USA Barack Obama v piatok priznal, že po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 Američania "mučili zopár ľudí" a "robili určité veci v rozpore s ich hodnotami".

Obama priznal mučenie zajatcov podozrivých z terorizmu
SITA

Vyjadril sa tak počas tlačovej konferencie v Bielom dome, kde komentoval preverovanie vyšetrovacích metód Ústrednej spravodajskej služby (CIA) členmi Senátu. Tí majú výsledky zverejniť v najbližších týždňoch, Obama však už teraz pracovníkov obhajoval tvrdením, že boli pod nátlakom, aby zabránili ďalším útokom. Podľa prezidenta je dôležité mať na pamäti, ako vystrašení boli Američania v tom čase, no za dôležité považuje aj to, že musia zostať verní svojim hodnotám. Obama taktiež vyjadril plnú dôveru riaditeľovi CIA Johnovi Brennanovi, ktorý sa deň predtým musel senátorom zapojeným do preverovania informácií o mučení ospravedlniť za vstupovanie pracovníkov služby do ich počítačov.

Predmetom záujmu príslušného senátneho výboru sú metódy využívané pri vypočúvaní zajatcov v takzvanej vojne proti teroru, ktorú vyhlásil Obamov predchodca George W. Bush. Ešte v roku 2009 Obama bezpečnostným zložkám zakázal praktiky, akou bolo simulované topenie, ktoré už vtedy označil za mučenie a "chybu bez ohľadu na použitý právny podklad".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok