Agentúry zhoršili rating Argentíny

SITA
1.8.2014 14:37

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings zhoršila dlhodobý emisný rating (IDR) Argentíny v zahraničnej mene na stupeň "RD" zo stupňa "CC". Krátkodobý IDR krajiny agentúra zhoršila zo stupňa "C" na stupeň "RD".

Agentúry zhoršili rating Argentíny
SITA/AP

Stropný rating krajiny agentúra zhoršila na stupeň "CCC" zo stupňa "B-".

IDR v domácej mene agentúra zhoršila na "CCC-" zo stupňa "B-". Tento krok odráža presvedčenie agentúry Fitch, že ekonomiku nepriaznivo ovplyvní väčšia neistota a finančná volatilita, ktorú spôsobujú problémy Argentíny so splácaním jej záväzkov.

Argentína sa druhýkrát po dvanástich rokoch ocitla v platobnej neschopnosti. Lehota na dohodu s veriteľmi, ktorí po štátnom bankrote v roku 2002 nepristúpili na reštrukturalizáciu dlhu, krajine uplynula vo štvrtok o 6:00 SELČ. Argentínsky minister hospodárstva Axel Kicillof informoval, že hedžové fondy odmietli ponuku Argentíny vymeniť dlhopisy za rovnakých podmienok ako pri reštrukturalizácii štátneho dlhu v rokoch 2005 a 2010. "Dohodu sa nanešťastie nepodarilo dosiahnuť a Republika Argentína je bezprostredne pred platobnou neschopnosťou," uviedol súdom menovaný sprostredkovateľ Daniel Pollack.

Ratingová agentúra Moody's Investors Service v piatok potvrdila dlhodobý úverový rating Argentíny na stupni Caa1. Agentúra zároveň zhoršila výhľad ratingu na negatívny. Tento krok odráža presvedčenie agentúry, že nesolventnosť krajiny by mohla zvýšiť tlak na argentínske devízové rezervy v období pokračujúcej hospodárskej stagnácie.

Do režimu čiastočnej platobnej neschopnosti zaradila Argentínu ešte v stredu aj ďalšia z trojky hlavných svetových ratingových agentúr, Standard & Poor's.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok