Experti už skúmajú trosky havarovaného lietadla MH17

SITA TA3
1.8.2014 12:26

Viac ako 60 medzinárodných expertov vrátane Holanďanov a Austrálčanov už začalo skúmať miesto dopadu trosiek malajzijského lietadla, na palube ktorého zahynulo 298 ľudí. V piatok to prostredníctvom sociálnej siete Twitter potvrdila Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Ešte pred nimi tam vo štvrtok dorazila menšia skupina medzinárodných zástupcov. Stalo sa tak prvýkrát po predošlých neúspešných pokusoch, keď sa pre neutíchajúce boje v oblasti experti nemohli dostať na miesto.

Ukrajina vo štvrtok na jeden deň prerušila vojenské operácie v oblasti, kde sa zrútilo malajzijské lietadlo, aby umožnila medzinárodným expertom preskúmanie trosiek stroja. K vraku následne prišla skupina medzinárodných expertov a urobila prvú obhliadku miesta nešťastia. Zo zostrelenia lietadla sa navzájom obviňujú povstalci aj armáda. V noci zo štvrtka na piatok však ukrajinská armáda prišla asi o 20 svojich členov po útoku zo strany separatistov.

Proruskí povstalci na východe Ukrajiny mali znovu odpáliť raketu z batérie Buk

Medzinárodní vyšetrovatelia začali na mieste pádu malajzijského lietadla zhromažďovať zvyšné telá cestujúcich a ich osobné veci. Dnes pokračujú v prehľadávaní trosiek so psami a technikou. Predpokladá sa, že na okolitých poliach sú stále roztrúsené pozostatky 80-tich tiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok