Ukrajina je pripravená zastaviť bojové aktivity, ak separatisti ustúpia

TASR
29.7.2014 20:54

Ukrajina vyjadrila dnes pripravenosť na prímerie v okolí miesta dopadu trosiek lietadla spoločnosti Malaysia Airlines. Prezident Petro Porošenko o tom informoval v telefonáte holandského premiéra Marka Rutteho s tým, že predpokladom je ústup proruských separatistov.

Ukrajina je pripravená zastaviť bojové aktivity, ak separatisti ustúpia
SITA/AP

Informáciu zverejnil večer v Haagu hovorca holandskej vlády a sprostredkovala ju tlačová agentúra DPA.
Holandský premiér vyzval predtým ukrajinské orgány, aby zastavili bojové operácie v blízkosti miesta pádu malajzijského lietadla.

Rezort pre bezpečnosť a spravodlivosť v Haagu v priebehu dneška informoval, že skupine holandských a austrálskych odborníkov sa ani dnes, tretí deň po sebe, nepodarilo z Donecka dostať na spomínané miesto, a to vzhľadom na ťažké boje v oblasti.

Ukrajina zaručuje prímerie, ak sa rebeli stiahnu aj z fronty, povedal dnes v Haagu hovorca po druhom rozhovore holandského premiéra s ukrajinským prezidentom.

Separatisti hrozia, že zabránia OBSE dostať sa na miesto pádu lietadla

Proruskí povstalci na východe Ukrajiny dnes obvinili Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), že slúži americkým a ukrajinským záujmom, a pohrozili, že zabránia organizácii prísť na miesto zrútenia malajzijského dopravného lietadla.

Samozvaná Donecká ľudová republika v dnešnom e-mailovom vyhlásení uviedla, že sa chystá zastaviť spoluprácu s OBSE, ktorá je poverená vyjednať prístup medzinárodných odborníkov na miesto havárie. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"OBSE nie je od samotného začiatku nestranná a koná v prospech Ukrajiny," uvádza sa vo vyhlásení samozvanej republiky na východe Ukrajiny. "Ako sa ukázalo, OBSE je organizácia kompletne ovládaná Spojenými štátmi." OBSE zatiaľ toto vyhlásenie nekomentovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok