Izraelské nočné útoky v Gaze zabili takmer 20 Palestínčanov

TA3 TASR
29.7.2014 06:50

Takmer dve desiatky ľudí zahynuli počas nočných útokov izraelskej armády v Pásme Gazy. Medzi mŕtvymi boli aj štyri deti. Podľa palestínskych zdrojov bol zasiahnutý aj dom jedného z vodcov militantného hnutia Hamas.

Izraelská armáda podnikla v noci nadnes mohutný útok na ciele v meste Gaza. Podľa očitých svedkov bolo ostreľované pozemným delostrelectvom, z vojnových lodí a zo vzduchu. Nočnú oblohu nad Gazou rozjasnili svetlice a prelietavali nad ňou bezpilotné lietadlá, uviedla agentúra DPA.

Izraelská armáda vyzvala už niekoľko hodín predtým obyvateľov niektorých častí mesta, aby odišli do bezpečia, informovali spravodajcovia televízií CNN a al-Džazíra.

Dnes skoro ráno sa sirény leteckého poplachu rozozvučali prvýkrát 25. júla aj v Tel Avive, konkrétne v jeho východných predmestiach. Pri Tel Avive bolo počuť niekoľko výbuchov, uviedli izraelské médiá. Sirény bolo počuť aj v iných častiach Izraela

Armáda židovského štátu na Twitteri po 02.00 h SELČ oznámila, že z Gazy boli vypálené tri rakety. Jednu zlikvidoval systém železná kupola nad Ašdodom, zvyšné dopadli do neobývaných oblastí v strednom Izraeli.
Cieľom jedného z izraelských vzdušných útokov v Gaze bol aj dom Ismáíla Haníju, lídra hnutia Hamas a bývalého premiéra Hamasom ovládaného pásma Gazy. Haníja ani nikto z jeho rodiny neboli v tom čase doma, oznámila televízia Hamasu al-Aksá.

Haníjov syn podľa agentúry Reuters potvrdil zničenie domu na svojom fecebookovom konte. Hamas oznámil, že Izrael útočil aj na objekty televízie al-Aksá, tá však pokračuje vo vysielaní.

Podľa palestínskych zdrojov si nočné izraelské útoky vyžiadali v strednej a južnej časti pásma Gazy najmenej 16 mŕtvych a 50 zranených. Minister zdravotníctva pásma Gazy Ašraf Kidra uviedol, že pri nálete v centrálnej časti pásma Gazy bolo zabitých deväť a zranených 40 Palestínčanov. V Rafahu ležiacom južnejšie prišlo o život sedem členov jednej rodiny. Najmenej 15 Palestínčanov utrpelo zranenia pri leteckých úderoch v západnej časti mesta Gaza.

Päť izraelských vojakov zahynulo v prestrelke pri hraniciach s pásmom Gazy

Päť izraelských vojakov zabili v pondelok v prestrelke pri obci Nahal Oz v blízkosti hraníc s pásmom Gazy islamskí militanti, ktorí prenikli na územie židovského štátu cez tunel. Vojakom sa podarilo zneškodniť jedného z teroristov, píše sa vo vyhlásení izraelskej armády.

Na sociálnej sieti Twitter armáda informovala, že vojaci mali od 18 do 21 rokov. Pondelňajšia bilancia padlých izraelských vojakov sa tak zvýšila na desať. Od 8. júla, keď sa začala izraelská operácia v pásme Gazy, zahynulo 53 izraelských vojakov a traja civilisti vrátane jedného občana Thajska. Počet palestínskych civilných obetí prekročil 1100.

Izraelské tanky zasiahli palivovú nádrž jedinej elektrárne v Gaze

Izraelské tanky zasiahli dnes palivovú nádrž jedinej elektrárne v Gaze. S odvolaním sa na hovorcu distribučnej spoločnosti pre zásobovanie elektrinou Džamála Dardasáwího to dnes uviedla agentúra AP.

Po explózii v pobrežnom meste Gaza bolo vidieť stúpať mohutný oblak čierneho dymu. Hovorca distribučnej spoločnosti spresnil, že strely zasiahli jednu z troch nádrží v areáli elektrárne, v ktorých sa v súčasnosti nachádza palivo.

Aj pred týmto útokom mali obyvatelia Gazy elektrinu iba zhruba tri hodiny denne. Útok obmedzí zásobovanie elektrinou v oblasti ešte viac. Izraelská armáda prípad doposiaľ nekomentovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok