Boje v Pásme Gazy pokračujú bez ohľadu na navrhované prímerie

TASR TA3
27.7.2014 07:20

Po 26 hodinovom pokoji zbraní sa začalo opäť bojovať. Hnutie Hamas preto navrhlo ďalšie prímerie, ktoré malo začal platiť o 13. hodine. Raketová paľba militantov ale pokračovala aj naďalej.

"V reakcii na príhovor OSN, ako aj s prihliadnutím na situáciu našich ľudí a pri príležitosti sviatku íd al-fitr sa frakcie odporu dohodli, že podporia 24-hodinové humanitárne prímerie so začiatkom v nedeľu o 14.00 h (miestneho času)," povedal agentúre Reuters hovorca Hamasu Samí abú Zuhrí.

Izrael bezprostredne na toto vyhlásenie nereagoval. Židovský štát totiž dnes už zrušil 24-hodinové prímerie po tom, čo Hamas vypálil celý príval rakiet na južný a stredný Izrael.

Hovorca izraelskej armády podplukovník Peter Lerner nepovedal, či počas obdobia navrhovaného Hamasom bude zachovávať pokoj zbraní aj izraelská strana, uviedol však, že armáda bude pokračovať v ničení podzemných vojenských tunelov Hamasu.

Moslimský sviatok íd al-fitr, uvedený hovorcom Hamasu ako jeden z dôvodov vyhlásenia ich prímeria, sa začne v pondelok alebo utorok - v závislosti od toho, kde sa kedy ukáže mesačný nov. Trvá tri dni a je ukončením pôstneho mesiaca ramadán.

Izrael po raketových útokoch Hamasu obnovuje vojenské operácie v pásme Gazy

Izrael dnes oznámil, že obnovuje vojenské operácie v pásme Gazy po tom, čo hnutie Hamas odmietlo predĺženie prímeria a začalo opäť s raketovými útokmi. Prímerie malo pôvodne trvať do polnoci.

"V dôsledku neustálej raketovej paľby zo strany Hamasu počas humanitárneho okna, ktoré bolo dohodnuté v prospech civilného obyvateľstva Gazy, obnovia teraz IDF (Izraelské obranné sily) vzdušné, námorné i pozemné aktivity v pásme Gazy," uvádza sa v oficiálnom komuniké izraelskej armády.

"IDF opakovane vyzýva civilné obyvateľstvo Gazy, aby sa nepribližovalo k bojovým zónam," zdôrazňuje vyhlásenie, ktorého znenie priniesla nemecká tlačová agentúra DPA.

Brigády Izaddína Kasáma - ozbrojené krídlo islamistického hnutia Hamas, ovládajúceho pásmo Gazy - uviedli, že vypálili päť rakiet typu Grad na juhoizraelské mesto Ašdod a jednu raketu M75 na Tel Aviv. Niekoľko útokov oznámili aj Brigády al-Kuds, ktoré sú ozbrojeným krídlom menšej frakcie Islamský džihád.

Ráno zazneli poplašné sirény v mestách južného a stredného Izraela. Jedna strela dopadla na mesto Petach Tikva, východne od Tel Avivu; podľa očitých svedkov však neutrpel nikto zranenia.

Izraelský systém protivzdušnej obrany Železná kupola zachytil najmenej dve rakety nad Ašdodom a Aškelonom, ostatné rakety dopadli do neobývaných a neobrábaných končín medzi týmito dvoma pobrežnými mestami na juhu židovského štátu.

V sobotu smrteľne zasiahol mínometný granát izraelského vojaka patrolujúceho na stanovišti neďaleko Gazy, uviedla armáda v komuniké. Počet vojakov zabitých od začiatku operácií 17. júla sa tým zvýšil na 43.

Minister zdravotníctva pásma Gazy Ašraf Kidra sumarizoval, že počas už takmer dva týždne trvajúceho konfliktu v Pásme zomrelo najmenej 1049 Palestínčanov, väčšinou civilistov, a zranenia ich utrpelo vyše 6000, píše agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok