V ČR vypracujú štúdiu realizovateľnosti prieplavu Dunaj-Odra-Labe

TA3
26.7.2014 13:02

Národný strojársky klaster (NSK) podporuje vypracovanie štúdie realizovateľnosti vodného koridoru Dunaj-Odra-Labe, na ktorú by malo byť podľa ministerstva dopravy vypísaná súťaž do konca tohto roku. Informuje portál českého denníka E15.

V ČR vypracujú štúdiu realizovateľnosti prieplavu Dunaj-Odra-Labe

NSK spočítal, že stavba kanálu by priniesla na desiatky rokov 60.000 pracovných miest, spojených priamo so stavbou a ďalších najmenej 10.000 miest, ktoré by súviseli s priemyselným rastom Ostravska. Ministerstvo dopravy denníku potvrdilo, že štúdia bude lacnejšia než plánovaných 25 miliónov Kč (909.686 eur).

Najväčšia investícia do dopravnej cesty na území Česka by podľa prezidenta NSK Jana Světlíka priniesla objednávky jeho stavebným firmám, vyvolala by rast dopytu po strojárskych zariadeniach a konštrukciách a zmenila by pomer medzi dopytom po práci a počtom voľných pracovných miest. Raketovo by zvýšila príťažlivosť regiónov, cez ktoré by kanál viedol, a pozitívnu injekciu by postupne dostala aj konkurencieschopnosť českého strojárstva.

Výstavba 380 kilometrov dlhého prieplavu by stála okolo 400 miliárd Kč.

Generálny riaditeľ NSK Ladislav Moravec dodal, že západná Európa v minulosti podobné úlohy vyriešila a mnohé európske prieplavy priniesli krajinám na ich území nezanedbateľný úžitok ekonomický i v oblasti životného prostredia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok