Izrael odmietol návrh prímeria s Hamásom

SITA TA3
25.7.2014 21:50

Výbor izraelskej vlády pre bezpečnostné otázky v piatok odmietol návrh na dočasné prerušenie bojov proti palestínskemu hnutiu Hamás, ktorý predložil minister zahraničných vecí USA John Kerry.

Podľa údajov zverejnených izraelskými televíznymi kanálmi sa takzvaný bezpečnostný kabinet na večernom zasadnutí vyjadril jednomyseľne proti prímeriu v jeho navrhovanej podobe, a to predovšetkým preto, že Izraelčania by údajne museli prestať s ničením tunelov Hamásu pod hranicami Pásma Gazy.

Dokument z dielne USA taktiež predpokladal nepriame rokovania s Hamásom o uvoľnení blokády Pásma Gazy, pričom požiadavkou hnutia bolo otvorenie hraničných priechodov. Izraelská vláda sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrila.

Izraelská ofenzíva proti Hamásu, ktorá má byť odpoveďou na palestínske raketové útoky, si od 8. júla vyžiadala stovky mŕtvych a tisíce zranených vrátane mnohých civilistov. Kerry ešte začiatkom týždňa pricestoval do regiónu, aby pomohol vyrokovať prímerie v spolupráci s egyptskými sprostredkovateľmi. Podľa zverejnených informácií mohlo prímerie v prípade schválenia Kerryho návrhu začať platiť už najbližšiu nedeľu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok