Trosky lietadla MH17 budú chrániť dve stovky austrálskych vojakov a policajtov

SITA
25.7.2014 12:08

Austrália chce vyslať na Ukrajinu ďalších 100 príslušníkov policajných a ozbrojených síl, ktorí sa pripoja k Holanďanmi vedenej medzinárodnej misii na zabezpečenie trosiek havarovaného malajzijského lietadla.

Trosky lietadla MH17 budú chrániť dve stovky austrálskych vojakov a policajtov
SITA/AP

Austrália už vyslala do Británie prvých 90 policajtov, ktorí tam čakajú na odchod na Ukrajinu, kde sa taktiež pripoja k spomínanej misii. V piatok o tom informoval austrálsky premiér Tony Abbot. O vyslaní jednotiek, ktoré majú chrániť medzinárodných vyšetrovateľov a miesto nešťastia, už hovoril s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a ruským lídrom Vladimirom Putinom. "Bude to humanitárna misia s jasným cieľom, Nemala by trvať dlhšie, než pár týždňov," vyhlásil Abbot.

Austrálsky premiér opakovane varoval, že proruskí povstalci hromadne ničia dôkazy potrebné na vyšetrenie príčin pádu lietadla, ktoré zostrelili s najväčšou pravdepodobnosťou separatisti. Niekoľko telesných pozostatkov tiež zostalo na mieste nehody. "Čím skôr tam nasadíme zahraničnú políciu alebo vojakov, o to rýchlejšie môžme urobiť prehliadku trosiek," vyhlásil Abbot.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa minulý štvrtok zrútil v oblasti pri ukrajinsko-ruskej hranici. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube 193 Holanďanov, 43 Malajzijčanov vrátane 15 členov posádky, 27 Austrálčanov, 12 Indonézanov, 10 Britov, 4 Nemci, 4 Belgičania, 3 Filipínčania a 3 Vietnamci. Po jednom občanovi mali v lietadle aj Kanada a Nový Zéland.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok