Dvaja opoziční lídri dostali 4,5 roka za organizovanie nepokojov

TASR TA3
24.7.2014 22:27

Ruských opozičných lídrov Sergeja Udaľcova a Leonida Razvozžajeva odsúdili dnes na štyri a pol roka väzenia za podnecovanie masových nepokojov proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi, informovala agentúra Reuters.

Dvaja opoziční lídri dostali 4,5 roka za organizovanie nepokojov

Udaľcov - od februára 2013 je v domácom väzení, a Razvozžajev boli obvinení z koordinovania protestov, ktoré počas pochodu a mítingu 6. mája 2012 prerástli do násilností. Najväčšia protestná akcia sa v Moskve odohrala v predvečer Putinovej inaugurácie.

Obaja muži odmietli obvinenia z organizovania protestov aj údajný zámer rozšíriť ich aj mimo Moskvy a veľkých miest. Prokuratúra pre nich požadovala osem rokov väzenia; napokon im bol vymeraný 4,5-ročný trest, ktorý si majú odpykať v trestaneckom tábore. Obhajcovia sa mienia verdikt napadnúť na súde vyššieho stupňa.

Tretí aktér kauzy "Blatné námestie" Konstantin Lebedev, ktorého prípad súd pojednáva oddelene, vlani vo februári priznal, že organizátori mítingov opozície "urobili celý rad chýb, ktoré viedli k násiliu".      

Lebedeva, ktorý v procese s Udaľcovom a Razvozžajevom vystupoval ako svedok, práve dnes podmienečne prepustili na slobodu po tom, tento krok odobril príslušný moskovský súd. Udaľcovova radikálna strana Ľavicový front obvinila Lebedeva zo zrady a očierňovania demonštrantov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok