USA zrušili zákaz letov do Izraela

TASR TA3
24.7.2014 09:07

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) zrušil zákaz komerčných amerických letov do Izraela, ktorý uvalil v utorok v obave z rizika, že niektoré lietadlo zasiahnu raketové strely Hamasu.

USA zrušili zákaz letov do Izraela
SITA

Zákaz, ostro kritizovaný izraelskou vládou, úrad odvolal v stredu večer po konzultácii s ďalšími americkými orgánmi, ktoré zhodnotili bezpečnostnú situáciu v Izraeli, píšu svetové tlačové agentúry.

Rozhodnutie FAA sa nevzťahuje na zahraničné letecké spoločnosti, ktoré lietajú do Izraela, početné európske aerolínie však po vzore USA tiež zastavili po tom, čo v blízkosti medzinárodného letiska Ben Guriona pri Tel Avive dopadla raketa vystrelená z pásma Gazy. Množstvo Izraelčanov následne uviazlo v zahraničí, pretože nemalo možnosť dostať sa letecky domov.

Zrušenie zákazu letov komerčných amerických lietadiel do Tel Avivu je tak podľa agentúry Reuters čiastočnou úľavou pre Izrael, ktorý vedie ofenzívu proti militantnému Hamasu v pásme Gazy. V bojoch tam do štvrtka zomrelo vyše 700 Palestínčanov. Izrael prišiel o 32 vojakov a palestínski militanti zabili v Izraeli troch civilistov.


Zastavenie letov do Tel Avivu, ktorý je vstupnou bránou do Izraela pre zahraničných turistov, zasiahlo ekonomiku krajiny práve počas vrcholiacej letnej sezóny. Hamas to označil za svoje "víťazstvo" a izraelský premiér Benjamin Netanjahu požiadal amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho o intervenciu.

Americká letecká agentúra FAA po prehodnotení situácie v noci nadnes zákaz odvolala a Izrael očakáva, že dnes postupne americké letecké spoločnosti začnú opäť do Tel Avivu lietať a európske ich budú nasledovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok