Matovič: Vyzývam Procházku, aby mi dal súhlas na zverejnenie celej nahrávky

TASR TA3
23.7.2014 14:06

Líder OĽaNO Igor Matovič vyzýva predsedu Siete Radoslava Procházku, aby dal súhlas na zverejnenie nahrávky z ich rozhovoru. Ak to urobí, Matovič zverejní celý hodinový záznam, aby neboli pochybnosti, že medializovaná skrátená verzia bola vytrhnutá z kontextu. Matovič tvrdí, že súhlas potrebuje, aby nečelil trestnému stíhaniu.

"Vyzývam Rada Procházku, aby bol chlap, a tak, ako sa prihlásil k hlasu, aby sa prihlásil aj k obsahu. Nech povie, že súhlasí, a ja ju zverejním celú ako je a každý bude vedieť, že na tej včerajšej skrátenej nahrávke nie je nič vytrhnuté z kontextu," deklaroval Matovič.

K autorstvu zverejneného videa, kde sú aj pasáže z ich tajne nahratého rozhovoru, sa Matovič priznal, odmieta však, že by ho zverejnil. "Sú to len štyri vybraté úseky o rôznych témach. Sú ale celé, nie je tam nič strihnuté," uistil. Zároveň poprel Procházkove tvrdenia, že sa bavili o zľave na inzerciu. Matovič deklaruje, že reč bola o platení bez faktúry, ktoré si chcel Procházka v regionálnych novinách patriacich Matovičovej rodine vybaviť. "Jediná pravda, ktorú na brífingu povedal, bola, že je to jeho hlas. Všetko ostatné bola lož a klamstvo," zdôraznil Matovič.

Na otázku ako nahrávka, ktorú sám zhotovil, unikla na verejnosť, neodpovedal. "Vôbec nad tým neuvažujem. Budem to riešiť potom, ako sa sústredíme na jej samotný obsah, teda po súhlase na zverejnenie. Je to len odpútavanie pozornosti," podotkol Matovič s tým, že možno unikne aj celá verzia nahrávky.

Celú kauzu pomenoval tým, že to nie je spor o ňom a Procházkovi, ale o charaktere krajiny a o tom, či utajení sponzori majú financovať mocibažných politikov. "Sedem týždňov prešlo, a dnes naivne čakám, že Rado bude chlap, príde, a konečne povie, áno, podvádzal som, prepáčte ľudia, skúste odpustiť. Ani raz to nedokázal. Včera som si myslel, že po tomto dôkaze požiada o odpustenie, ja by som to na jeho mieste urobil," dodal.

Nahrávku vyhotovil Matovič, Procházka sa v utorok (22.7.) priznal, že je to jeho hlas. Poznamenal však, že to bolo účelovo zostrihané. Aktéri na nahrávke preberajú viacero tém. Prvou je spôsob úhrady inzercie. "Tá baba, čo bola od teba, hovorila, že to viete platiť tak, že časť oficiálne, časť neoficiálne. Tak ty musíš povedať, že koľko, že jak to chceš," hovorí Matovič. "Pol na pol," odpovedá Procházkov hlas s tým, že pri takom objeme to nemá kto ako odkontrolovať.

Nahrávka sa venuje aj celkovým nákladom na Procházkovu kampaň. Náklady na ňu Procházkov hlas najskôr odhaduje na 600.000 eur, následne to koriguje na pol milióna. Politik oficiálne priznal len 250.000 eur. Procházka k tomu následne povedal, že šlo o hrubý, a preto nevyhnutne nepresný odhad, ktorý sa nepotvrdil, lebo mu došli peniaze.

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár vydal už na začiatku júna pokyn, aby prokurátor generálnej prokuratúry preveril medializované informácie v prípade prezidentskej kampane Radoslava Procházku. "Z taktického hľadiska Generálna prokuratúra SR nebude špecifikovať úkony, ktoré realizuje," uviedla pre TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Pozrite si celú tlačovú besedu Igora Matoviča

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok