Hamdalláh: Vyzývame Izrael aby zrušil blokádu Pásma Gazy

TA3 SITA
23.7.2014 09:46

Palestínske vedenie prišlo s ráznou požiadavkou, ktorá by mohla znamenať prímerie. Palestínsky premiér Ramí Hamdalláh vyzval Izrael, aby zrušil blokádu Pásma Gazy. Je to vraj jediná rýchla možnosť ako sa dopracovať k pokoju zbraní. Palestínčania by za to dali všetko. Od začiatku krízy ich zahynulo viac ako 630, v izraelských radoch vyhaslo 30 životov. Prevažne išlo o vojakov.

OOP súhlasí s podmienkami Hamásu na prímerie

Organizácia za oslobodenie Palestíny (OOP) pod vedením palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása v stredu odsúhlasila podmienky militantného hnutia Hamás na zastavenie násilia v Pásme Gazy. Hamás podmieňuje Egyptom navrhované prímerie s Izraelom najmä ukončením blokády Pásma Gazy a ďalšími podmienkami vrátane zastavenia izraelskej agresie.

"Zastavenie agresie a ukončenie všetkých foriem blokády sú podmienky celého palestínskeho ľudu," uviedol predstaviteľ OOP Jásir Abíd Rabbo. Vyjadril presvedčenie, že kým všetci Palestínčania držia spolu, Izrael Pásmo Gazy nezlomí.

K vyhláseniu OOP sa zatiaľ Hamás ani Izrael nevyjadrili. Abbás ešte v utorok navrhol päťdňové prímerie, počas ktorého by mali obe strany rokovať o podmienkach ukončenia násilia.

Do Izraela nelietajú United Airlines, Delta Airlines, Air France, Lufthansa ani Turkish Airlines

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok