Telá obetí zrúteného lietadla dopravili do Charkova

TASR TA3 SITA
22.7.2014 13:42

Vlaková súprava prepravujúca telesné pozostatky obetí havárie malajzijského lietadla, ktoré sa zrútilo minulý štvrtok na východe Ukrajiny, dorazila dnes do mesta Charkov. Agentúru Reuters o tom informovali očití svedkovia.

Súprava pozostávala z lokomotívy, piatich mraziarenských vagónov a jedného osobného vozňa. Agentúra Interfax informovala, že po odstavení v Charkove vlakovú súpravu strážila polícia.

Ako pripomenuli západné zdroje, východoukrajinský Charkov je pod kontrolou vládnych síl, na rozdiel od Doneckej oblasti, kde sa - neďaleko mesta Torez - minulý štvrtok lietadlo zrútilo.

Podľa Interfaxu preložia v Charkove telá do "zariadení špeciálne privezených z Holandska", odkiaľ pochádza väčšina obetí. Nemenovaní ukrajinskí predstavitelia uviedli, že telesné pozostatky potom prevezú do Holandska, kde ich budú identifikovať.


Holandský premiér Mark Rutte krátko pred zverejnením správy o príchode vlaku do Charkova prostredníctvom svojho vyhlásenia pre tlač informoval, že vlak s mraziarenskými železničnými vagónmi, v ktorých boli uložené telesné pozostatky 298 obetí, vyrazil z Donecka dnes o 04.00 h SELČ.


Holandsko by malo koordinovať a viesť vyšetrovanie tragédie, ktorej obeťami sa okrem 193 Holanďanov stalo aj 43 Malajzijčanov (vrátane 15 členov posádky), 27 Austrálčanov, 12 Indonézanov, desať Britov, štyria Nemci, štyria Belgičania, traja Filipínci, jeden Kanaďan a jeden Novozélanďan.


Austrálsky premiér Tony Abbott dnes uviedol, že jeho krajina, ako aj ďalšie katastrofou najviac zasiahnuté štáty - Malajzia a Holandsko - by mali prevziať zodpovednosť za zabezpečenie "miesta činu", kam sa zrútilo malajzijské lietadlo.

Dodal však, že nateraz nie je jasné, či by Austrália bola schopná vyslať na Ukrajinu armádne alebo policajné jednotky, a spresnil, že bezpečnostné opatrenia v oblasti sú stále predmetom diskusie lídrov vlád.

Abbot upozornil, že napriek tomu, že Bezpečnostná rada OSN v noci nadnes jednomyseľne schválila rezolúciu, v ktorej žiada proruských povstalcov, aby prestali ničiť a zadržiavať dôkazový materiál, pokračuje sa v tejto praxi aj naďalej. Abbot dnes pred novinármi v Canberre vyhlásil, že pád lietadla "nie je nehodou, ale zločinom".


Čierne skrinky na holandskú žiadosť zanalyzujú Briti

Britský premiér David Cameron v utorok oznámil, že medzinárodnú analýzu záznamníkov zrúteného malajzijského lietadla vykonajú britskí odborníci. Podľa Cameronovho oznamu na jeho konte ma sieti Twitter tak Londýn vyhovie žiadosti holandskej vlády. Takzvané čierne skrinky prevezmú od malajzijskej vlády, ktorá ich v utorok získala od proruských povstalcov operujúcich na východe Ukrajiny, kde sa stroj zrútil. Podľa vlády v Kuala Lumpur sú záznamníky oranžovej farby nájdené v poli v dobrom stave.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur sa vo štvrtok zrútil do poľa pri hraniciach Ruska a Ukrajiny. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube. Stroj bol pravdepodobne zostrelený raketou, pričom hlavné podozrenie zatiaľ padá na proruských povstalcov operujúcich v nepokojnej oblasti. Tí vinu odmietajú a obviňujú vládne sily disponujúce raketovým systémom schopným zostreliť lietadlo v desaťkilometrovej výške.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok