Udalosti na Ukrajine spôsobujú napätie v letoviskách

TASR
21.7.2014 14:48

Vo vzťahoch medzi turistami z Ruska a európskych krajín, ktorí dovolenkujú v obľúbených letoviskách, badať v súvislosti s krízou na východnej Ukrajine napätie. Napísal to dnes podľa agentúry Interfax holandský denník De Telegraph s odvolaním sa na informácie od cestovných kancelárie.

Udalosti na Ukrajine spôsobujú napätie v letoviskách
SITA/AP

Napätie medzi Rusmi a turistami z iných európskych štátov sa vystupňovalo po havárii malajzijského lietadla Boeing-777, pri ktorej prišlo o život všetkých 298 ľudí na palube. Antipatia zatiaľ neprerástla do fyzických útokov, ale cestovné kancelárie sú podľa holandského denníka v strehu a sú pripravené v prípade potreby zasiahnuť.
"Rusi sa čoraz viac prejavujú ako šovinisti. Správajú sa v duchu hesla: 'Sme proti celému svetu a svet je proti nám.' To vytvára napätie vo vzťahu k príslušníkom iných národností," citoval holandský denník Atilaya Usla, zakladateľa turecko-holandskej prepravnej spoločnosti Corendon.
Spoločnosť Corendon toho roku zaznamenala podstatný pokles počtu ruských turistov rekreujúcich sa na pobreží Stredozemného mora: dvojnásobne napríklad klesol počet dovolenkárov z Ruska na španielskej Mallorke. Cestovné kancelárie i hotelieri považujú za príčinu tohto stavu dramatické udalosti na východe Ukrajiny. Podľa nich ruskí turisti nie sú ochotní míňať peniaze v štátoch, ktoré sa postavili proti Rusku alebo majú proukrajinskú pozíciu.

Agentúra Interfax uviedla, že na sociálnych sieťach sa nedávno objavila správa o hromadnej bitke medzi ruskými a ukrajinskými turistami, ku ktorej došlo v tureckom letovisku Kemer na pobreží Stredozemného mora.


Incident sa začal urážkami skupiny Kyjevčanov na adresu Petrohradčanov a veľmi rýchlo prerástol do bitky s použitím stoličiek i ležadiel. Na mieste zasahovali údajne posádky 16 policajných áut. Interfaxom nemenované médiá údajne informovali, že k bitke sa pridali aj turisti z Bieloruska, Nemecka, Británie a Francúzska.


Rusko-ukrajinskú bitku doteraz nikto oficiálne nepotvrdil a na rozdiel od iných podobných incidentov sa tentoraz na sociálnych sieťach neobjavili ani fotografie či videá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok