Rusko pripravuje zrušenie bezcolného režimu s Ukrajinou

TASR
21.7.2014 13:55

Rusko plánuje ochranárske opatrenia v súvislosti s obchodnými vzťahmi s Ukrajinou, pričom vychádza z Viedenského dohovoru o medzinárodných zmluvách. Uviedol to pre agentúru RIA Novosti zdroj z ruskej vlády.

Rusko pripravuje zrušenie bezcolného režimu s Ukrajinou
CTK

Podľa Ruska podpisom asociačnej dohody Európskej únie a Ukrajiny, ktorej ekonomika bola historicky vždy významne prepojená s ekonomikou Ruska, došlo k výraznej zmene okolností. Ukrajina 27. júna podpísala ekonomickú časť Asociačnej dohody s EÚ, ktorá zahrňuje aj vytvorenie zóny voľného obchodu. Ruská vláda neskôr niekoľkokrát upozornila, že ak sa Ukrajina stane súčasťou zóny voľného obchodu s EÚ, Moskva bude musieť prijať opatrenia na ochranu svojho vnútorného trhu, aby zabránila bezcolnému dovozu produktov z EÚ do Ruska.

Moskva plánuje zrušiť svoju dohodu o bezcolných vzťahoch s Ukrajinou na základe Článku 62 Viedenského dohovoru o medzinárodných zmluvách, ktorý, ako uviedla, umožňuje zrušenie alebo pozastavenie dohôd v prípade mimoriadnej zmeny okolností. To by znamenalo prechod Ruska k doložke najvyšších výhod, ktorý Moskva uplatňuje voči krajinám, s ktorými nemá dohody o voľnom obchode.

Podobný krok plánuje uplatniť Rusko aj voči Moldavsku, ktoré tiež podpísalo s EÚ asociačnú dohodu. Minulý týždeň ruské ministerstvo hospodárstva pripravilo návrh zákona o zrušení nulového cla na dovoz niektorých moldavských produktov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok