Bez práce je viac absolventov

TA3 SITA
21.7.2014 12:40

Úrady práce evidujú najviac nezamestnaných absolventov za posledných päť rokov. Hoci počet Slovákov bez práce v júni mierne klesol, študenti, ktorí opustili bránu školy majú problém nájsť si prácu.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku bola v júni tohto roka na úrovni 12,78 %, oproti máju tak poklesla len mierne, a to o 0,02 percentuálneho bodu (p. b). Medziročne sa znížila o 1,47 percentuálneho bodu. Informoval o tom generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.

Na konci minulého mesiaca registrovali úrady práce celkovo 345 tisíc disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Oproti predchádzajúcemu mesiacu sa ich rady zmenšili o 474 osôb. V porovnaní s tým istým obdobím vlaňajška množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo o 39 683.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí, ktorí boli práceneschopní alebo na absolventskej praxi, dosiahla v júni 14,26 %. Oproti máju poklesla o 0,01 p. b., medziročne sa znížila o 1,23 p. b. Celkovo sa v júni o prácu uchádzalo 384 825 ľudí, čo je v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom menej o 351 osôb.

Počty nezamestnaných evidovaných na úradoch práce sa zmenšili aj oproti júnu 2013, a to o 33 343 osôb. Ako uviedol Valentovič, miera nezamestnanosti počas minulého mesiaca poklesla v piatich krajoch. Najvýraznejšie sa znížila v Nitrianskom kraji a to 0,1 p. b. V troch krajoch zaznamenali nárast, pričom najväčší evidujú v Košickom kraji, kde stúpla o 0,08 p. b.

Minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter vyzdvihol, že trend znižovania nezamestnanosti pokračuje aj v mesiaci jún, ktorý je charakteristický tým, že do evidencie úradov práce pribúdajú absolventi. "Za posledných päť rokov, vždy bol ten trend opačný. My sme ho otočili v tomto roku, napriek tomu, že len o dve stotiny percenta," skonštatoval minister.

Podotýka, že v minulom mesiaci z 24 tisíc vyradených uchádzačov o zamestnanie sa na trhu práce umiestnilo 16 400. Poukazuje pritom na to, že aj v prípade znevýhodnených skupín je trend pozitívny. Počet dlhodobo nezamestnaných poklesol medzimesačne o 1 618 osôb, v kategórií nad 50 rokov evidovali úrady práce o 1 555 nezamestnaných menej.

"Absolventi vysokých škôl ovplyvnili negatívny mesačný vývoj mladých nezamestnaných do 29 rokov, ktorých pribudlo za minulý mesiac 4 400. Medziročne však máme veľmi pozitívny trend skoro o 15 tisíc menej, ale napriek tomu sú to varovné čísla," dodal Richter.

Záznam z tlačovej besedy ministra práce J. Richtera

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok