BBC: V prokyjevskom prápore bojuje Švéd s neonacistickými názormi

TASR
18.7.2014 06:59

Výskyt ultrapravicových aktivistov, zahraničných a domácich, medzi ukrajinskými dobrovoľníkmi bojujúcimi na východe krajiny vyvoláva znepokojenie, uvádza spravodajská stanica BBC.

BBC: V prokyjevskom prápore bojuje Švéd s neonacistickými názormi
SITA

Reportérka BBC Dina Newmanová sa skontaktovala so švédskym ostreľovačom Mikaelom Skilltom, ktorý má sedemročné skúsenosti zo švédskej armády aj švédskej Národnej gardy. V súčasnosti bojuje v provládnom dobrovoľníckom prápore Azov na východe Ukrajiny. Skillt je obávaným bojovníkom a vzbúrenci údajne na jeho hlavu vypísali odmenu v prepočte približne 5150 eur.

V telefonickom rozhovore Skillt Newmanovej povedal, že v prápore Azov je okrem iného veliteľom malej prieskumnej jednotky, ostreľovačom a pôsobí aj ako špeciálny koordinátor pre "čistenie domov" a prienik do civilných oblastí.

Čo sa týka politickej roviny, Skillt sa označuje za vlastenca, ale podľa Newmanovej sú jeho názory typicky neonacistické. "Je to všetko o tom, ako sa na do dívate... Bol by som hlúpy, ak by som tvrdil, že nechcem vidieť prežitie belochov. Po druhej svetovej vojne písali dejiny víťazi. Rozhodli sa, že vždy bude zlé hovoriť, že som beloch a som hrdý," uviedol v rozhovore Skillt. Je presvedčený, že rasy by sa nemali miešať. Povedal, že Židia nie sú bieli a nemali by sa miešať s belochmi.


Skillt má v pláne odísť bojovať aj do Sýrie za prezidenta Bašára Asada, pretože sa podľa neho postavil na odpor "medzinárodnému sionizmu".


Nie všetci v prápore Azov, ktorý má približne 300 bojovníkov, zdieľajú Skilltove názory. Švéd tvrdí, že jeho druhovia o politike príliš nediskutujú, hoci niektorí z nich môžu byť "národní socialisti" a môžu nosiť svastiku. "Je tam dokonca aj jeden liberál, ale neviem, ako sa tam dostal," smial sa do telefónu Skillt.

V prápore podľa neho pôsobí len hŕstka zahraničných bojovníkov, peniaze však nedostávajú. "Vnímajú to ako dobrú vec, prísť sem bojovať," vysvetlil Švéd. Avšak očakáva, že čoskoro sa k nim pripojí viac zahraničných bojovníkov.

Hlavnými postavami v prápore Azov sú jeho veliteľ Andrij Biletskij so svojim zástupcom Ihorom Mosijčukom, píše sa v článku BBC. Biletskij je taktiež lídrom ukrajinskej organizácie s názvom Sociálno-národné zhromaždenie. V jednej zo svojich publikácií organizácia uvádza, že jej cieľom je "pripraviť Ukrajinu na ďalšiu expanziu a bojovať za oslobodenie celej bielej rasy spod nadvlády internacionalistického špekulatívneho kapitálu", ako aj "prísne trestať sexuálne zvrátenosti a akékoľvek medzirasové styky, ktoré vedú k zániku belocha".

Podľa odborníkov ide o typicky neonacistický prejav, píše BBC. Prápor Azov vytvorilo a vyzbrojilo ukrajinské ministerstvo vnútra. Poradca rezortu Anton Heraščenko sa nahneval, keď sa ho Newmanová opýtala na neonacistické väzby práporu na Sociálno-národné zhromaždenie.

"Sociálno-národné zhromaždenie nie je neonacistická organizácia," reagoval Heraščenko. "Je to strana ukrajinských vlastencov, ktorí kladú svoje životy, zatiaľ čo bohatí Európania len rozprávajú o podporovaní Ukrajiny. Ak sa môžem opýtať, prídu nám sem Angličania pomôcť bojovať proti teroristom, ktorých posiela ruský prezident (Vladimir) Putin, namiesto toho, aby nás poučovali o našich morálnych hodnotách alebo politickej príslušnosti ľudí?" pýtal sa poradca.

Heraščenko taktiež trval na tom, že v prápore Azov nie sú žiadni zahraniční bojovníci. "Sú tam zahraniční novinári zo Švédska, Španielska a Talianska, ktorí prišli, aby informovali o hrdinských úspechoch bojovníkov v ich boji proti terorizmu," vysvetlil. O švédskom ostreľovačovi Mikaelovi Skilltovi, ako dodal, nikdy nepočul.

Odborník na ultrapravicové a neonacistické hnutia v Európe Anton Šechovcov sa domnieva, že ukrajinská vláda by si mala vyjasniť, koho vyzbrojuje. "Podľa mňa je vojna proti proruským separatistom vojnou za demokratické hodnoty. Neonacisti sú rovnako nebezpeční ako proruskí extrémisti na východe Ukrajiny," uzavrel Šechovcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok