Panuje zhoda, že malajzijské lietadlo poslala k zemi raketa

SITA TA3 TASR
18.7.2014 06:07

Malajzijské lietadlo, ktoré sa zrútilo vo štvrtok večer na rusko-ukrajinských hraniciach, zostrelila raketa vypálená zo zeme. Zhodujú sa na tom ukrajinské, ruské aj americké zdroje. Kým ukrajinská armáda obviňuje proruských povstalcov na východe Ukrajiny, tí odmietajú, že vlastnia podobný arzenál, ktorým sú podľa nich vybavené iba ukrajinské vládne sily.

Panuje zhoda, že malajzijské lietadlo poslala k zemi raketa
SITA

Podľa separatistov totiž zbrane, ktorými disponujú, majú dolet maximálne tri kilometre. Podľa medializovaných informácií navyše ukrajinská armáda deň pred tragédiou v oblasti rozmiestnila raketové obranné systémy. USA pre nedostatok dôkazov odmietli ukázať na vinníka, no potvrdili použitie raketového systému zem-vzduch.

Ruský prezident Vladimir Putin v tejto súvislosti poukázal na obnovené vojenské akcie kyjevskej armády, ktorá podľa neho tým pádom nesie za tragédiu zodpovednosť. Ak by podľa jeho slov bol v oblasti mier, nič by sa nestalo. Ako povedal, vláda, kde sa nešťastie odohralo, "bezpochyby nesie zodpovednosť". Práve Putinovo lietadlo údajne krátko predtým letelo inkriminovanou oblasťou. Ruské médiá poukázali aj na podobné lakovanie ruského špeciálu a stroja Malaysia Airlines. Moskva sa k veci nevyjadrila.

30 vyšetrovateľov OBSE je už na Ukrajine a po počiatočných ťažkostiach sa niektorí z nich už dostali na miesto nešťastia.

Našli sa obe čierne skrinky

Ukrajinské bezpečnostné zložky našli dnes medzi troskami malajzijského lietadla, ktoré sa vo štvrtok zrútilo na východe Ukrajiny, dve čierne skrinky, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na poradcu gubernátora Doneckej oblasti.

"Dve čierne skrinky našli naše bezpečnostné zložky. V tejto chvíli nemám informácie o tom, kde sa tie skrinky nachádzajú," uviedol poradca gubernátora.

Ministerstvo pre mimoriadne situácie v Kyjeve sa k tejto informácii odmietlo vyjadriť.

Ukrajinská vláda predtým vyslovila obavy, že skrinky by sa mohli dostať do rúk proruským povstalcom, ovládajúcim územie, kam trosky dopadli, a tí by ich odovzdali Rusku.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov však predtým povedal, že jeho krajina nemá v úmysle získať čierne skrinky malajziského lietadla.

"Napriek tomu, čo Kyjev opakuje, nemáme v úmysle získať tieto skrinky. Nemáme v úmysle porušiť existujúce (medzinárodné) normy pre takéto situácie," povedal Lavrov v rozhovore pre ruskú televíziu Rossija-24. "Chceme, aby na miesto havárie prišli čo najskôr medzinárodní experti a mohli okamžite dostať čierne skrinky," dodal.

Lavrov tiež v mene svojho rezortu vyjadril podporu iniciatíve ukrajinského prezidenta Petra Porošenka na vytvorenie medzinárodnej komisie pre vyšetrovanie príčin havárie malajzijského Boeingu 777. Musí sa to však urobiť tak, "aby nikto nezostal na pochybách o úprimnosti a vôli uskutočniť úplné vyšetrovanie".

Malajzijské aerolínie: Vzdušný priestor Boeingu-777 bol vyhlásený za bezpečný

O okamžitú spravodlivosť pre zodpovedných v prípade, že sa potvrdí zostrelenie malajzijského osobného lietadla nad Ukrajinou, požiadal vo štvrtok malajzijský premiér Nadžíb Razak.

Malajzia podľa neho nie je schopná preveriť, čo spôsobilo zrútenie stroja Boeing-777, ktorý smeroval z Amsterdamu do Kualy Lumpur. Lietadlo podľa neho nevyslalo núdzový signál, píše agentúra Reuters.

Razak sa v telefonickom rozhovore s americkým prezidentom Barackom Obamom zhodol na potrebe úplného prístupu vyšetrovateľov na miesto havárie.

"Ukrajinské úrady sa domnievajú, že bolo lietadlo zostrelené," povedal Razak. "V tejto chvíli Malajzia nie je schopná overiť príčinu tejto tragédie. Ale musíme - a aj to urobíme - presne zistiť čo sa stalo s týmto letom. Pozrieme sa pod každý kameň," zdôraznil malajzijský premiér.

"Ak sa ukáže, že bolo lietadlo skutočne zostrelené, nástojíme na tom, že páchatelia musia byť okamžite postavení pred spravodlivosť," uviedol Razak. Ako dodal, Malajzia vysiela špeciálny let do Kyjeva na palube so záchranným a pomocným tímom.

Malajzijské aerolínie odmietajú špekulácie o tom, že by urobili chybu, keď používali medzinárodný vzdušný priestor nad východom Ukrajiny

Podľa vedenia spoločnosti to robili aj iní leteckí prepravcovia. V čase pokračujúceho vyšetrovania sa snaží ázijská letecká spoločnosť kompenzovať nevyčísliteľnú stratu rodinám obetí leteckej tragédie. Každý z pozostalých dostane na začiatok odškodné 5-tisíc dolárov.

Bezpečnostná rada OSN na mimoriadnom zasadnutí vyzvala na úplné, dôkladné a nezávislé medzinárodné vyšetrenie pádu lietadla.

Okrem iného by všetky strany východo-ukrajinského konfliktu mali vyšetrovateľom zabezpečiť prístup na miesto tragédie. Bezpečnostná rada v jednomyselne schválenom texte tiež vyzvala na vyvodenie zodpovednosti za letecké nešťastie. Krátke znenie navrhla Británia, ktorá žiadala, aby ho Rada schválila už vo štvrtok. Rusko ale žiadalo viac času na jeho preštudovanie.


Nazreli sme aj na zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN

Obama z tragédie nepriamo obvinil Rusko

Americký prezident Barack Obama v piatok naznačil, že za zostrelením lietadla spoločnosti Malaysia Airlines nad územím Ukrajiny stoja proruskí separatisti. Šéf Bieleho domu na základe predbežných dôkazov tvrdí, že stroj zasiahla raketa typu zem-vzduch vypálená z oblasti, ktorú kontrolujú ukrajinskí povstalci. Z ich podpory zároveň opäť obvinil Rusko a vyzval ho, aby militantov nevyzbrojovalo.

"Toto je celosvetová tragédia," vyhlásil prezident a dodal, že medzi obeťami je aj jeden Američan. Incident pomôžu vyšetriť aj experti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorí už mieria na Ukrajinu. Obama pritom varoval pred manipuláciou dôkazov získaných počas vyšetrovania. Zároveň apeloval aj na ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý môže podľa neho konflikt osobne zastaviť. "Ak sa pán Putin rozhodne, že nedovolí prílev ťažkej techniky a bojovníkov na Ukrajinu... tak sa to zastaví," vyhlásil Obama.

K nešťastiu sa v osobitnom prejave na pôde Organizácie Spojených národov (OSN) vyjadrila nezvyčajne tvrdým tónom aj americká veľvyslankyňa Samantha Powerová. Ako vyhlásila, Washington "nemôže vylúčiť", že Rusi pomáhali separatistom v odpálení rakety na malajzijské civilné lietadlo. "Rusko môže túto vojnu ukončiť... Rusko ju musí ukončiť," uviedla v narážke na obvinenia, podľa ktorých Moskva vyzbrojuje povstalcov na východe Ukrajiny.

Pozrite si tlačovú besedu Baracka Obamu

Viac nám povedal Marian Majer z Inštítútu pre stredoeurópsku politiku

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok