Malajzijské lietadlo sa zrútilo na územie Ukrajiny, zahynulo takmer 300 ľudí

TASR TA3 SITA
17.7.2014 17:43

Na území Ukrajiny, neďaleko ruských hraníc, sa zrútilo malajzijské lietadlo s 295 ľuďmi na palube. Pád nikto neprežil. Stroj sa zrútil neďaleko Doneckej oblasti, kde sa odohrávajú boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami. Informácie priniesli ruské aj ukrajinské spravodajské servery.

Malajzijské dopravné lietadlo na východe Ukrajiny zostrelili dnes separatisti, tvrdí poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.

Podľa neho stroj letel vo výške 10.000 metrov, keď ho zasiahla strela z raketového systému Buk.
Na palube lietadla typu Boeing-777, ktoré smerovalo z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, bolo podľa agentúry AP 295 ľudí - 280 pasažierov a 15 členov posádky.

K údajnému zostreleniu došlo v katastri Grabova v Doneckej oblasti neďaleko ukrajinsko-ruskej hranice.

Letecká spoločnosť Malaysia Airlines na Twitteri uviedla, že stratila kontakt so svojím letom MH17 z Amsterdamu, ktorého posledná pozícia bola v ukrajinskom vzdušnom priestore.

SBU: Podľa zachyteného telefonátu sú za zostrelením lietadla kozáci

Podľa informácií, ktoré odpočúvaním telefonátov proruských separatistov získala a vo večerných hodinách zverejnila Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) Boeing-777 spoločnosti Malaysia Airlines s takmer 300 ľuďmi na palube zostrelili dnes popoludní nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny "kozáci", stojaci na Černužynskom stanovišti.

Rovnakú informáciu zverejnil prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí aj ukrajinský politik Oleh Ťahnybok, o čom informoval internetový server www.unn.com.ua.

V zachytenom rozhovore, ktorý je podľa SBU dialógom predstaviteľa separatistov Igora Bezlera (pod krycím menom Bes) a jeho ruského kurátora, plukovníka Geranina, prebieha konverzácia o situácii po dopade stroja, o počte obetí, ako aj o ich veciach, vrátane eventuálnych zbraní či cestovných dokumentov.

Porošenko vidí za pádom lietadla terorizmus

Zrútenie malajzijského dopravného lietadla v Doneckej oblasti bol "teroristický čin", vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko.

"Chcem upozorniť, že to nenazývame incidentom ani katastrofou, ale teroristickým činom," citovala prezidenta agentúra UNIAN. Porošenko taktiež oznámil, že pozval na Ukrajinu holandských expertov, aby dôkladne vyšetrili tento "teroristický čin".

Putin: Za haváriu malajzijského lietadla je zodpovedná Ukrajina

Ukrajina je zodpovedná za dnešnú haváriu malajzijského lietadla s 295 ľuďmi na palube, uviedol dnes ruský prezident Vladimir Putin.

"Nepochybne je štát, na území ktorého sa toto stalo, zodpovedný za túto hroznú tragédiu," povedal Putin v Kremli na stretnutí s predstaviteľmi ruskej vlády, ktoré odvysielala ruská štátna televízia.

Ako dodal, "tragédia by sa nestala, keby bol mier" na východe Ukrajiny a v oblasti by sa neobnovili boje.
Putin zároveň podľa agentúry Reuters vyzval ruské úrady, aby podnikli všetko, čo bude možné na pomoc pri vyšetrovaní havárie. "Urobíme všetko, čo budeme môcť, aby sa mohol dosiahnuť objektívny obraz toho, čo sa stalo... Toto je neakceptovateľná záležitosť," zdôraznil Putin.

Separatisti sú pripravení na humanitárne prímerie

Domobrana Doneckej ľudovej republiky sa chystá uzavrieť dvoj- až trojdňové "humanitárne prímerie" s Kyjevom s cieľom umožniť vyšetrovanie dnešného zrútenia malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny. Oznámil to premiér samozvanej republiky Alexandr Borodaj.

"Sme v režime videokonferencie s úradmi v Kyjeve. Umožníme sem prístup medzinárodným organizáciám," citovala Borodaja agentúra RIA Novosti.

Ukrajinský predstaviteľ medzitým informoval, že pohotovostným zložkám bránia v práci ozbrojení separatisti.
"Pátracie práce sú ťažké, pretože hovoríme o veľkom okruhu... ale aj preto, že ozbrojení teroristi, ktorí sú na mieste, veciam bránia," povedal šéf ukrajinskej štátnej služby pre mimoriadne situácie Serhij Bočkovskyj novinárom. Bližšie podrobnosti neposkytol, uviedla agentúra Reuters.

Malajzijský boeing havária Ukrajina (SITA).jpg

Raketový systém BUK môžu mať vo výzbroji všetky strany

Ako píše Technet.cz, technická príloha serveru iDNES.cz, s odvolaním sa na Tomáša Šmída, ktorý prednáša politické vedy na Masarykovej univerzite v Brne a má za sebou aj absolvovanie stredoázijského a kaukazského odboru na Univerzite Johnsa Hopkinsa v Baltimore v USA, je pravdepodobné, že raketovým systémom BUK, ktorý sa spomína v súvislosti s údajným zostrelením civilného lietadla, disponujú ozbrojené sily v danom regióne.

Ide o zbraň, ktorá sa nachádza v arzenáli ruských jednotiek operujúcich pozdĺž rusko-ukrajinskej štátnej hranice, konštatoval Šmíd a dodal, že ju môžu obsluhovať tak príslušníci ruských ozbrojených síl, ako aj ich kolegovia zo špeciálnych útvarov, ktorí operujú v rámci proruských separatistov. Odborník však nevylúčil ani to, že BUK môže mať vo svojej výzbroji i ukrajinská armáda.

Podľa oficiálnych údajov spred dvoch rokov mala 60 súprav tejto protilietadlovej zbrane, ktorej prednosti sú vo veľkej účinnosti na stredne veľké vzdialenosti.

Richard Basas z Business Insideru iba nedávno predpokladal, že sa raketový systém SA-11 BUK, obľúbený vďaka nenáročnosti a jednoduchej obsluhe napríklad medzi islamistickými povstalcami, skôr či neskôr objaví i na Ukrajine.


K značnému rozšíreniu tejto zbrane prispieva aj fakt, že jeho kópie vyrába napríklad Bielorusko, Čína a tiež Irán, všetky pod viac-menej zmenenými obchodnými názvami.

BUK raketový systém (wiki).jpg

Lietadlá smerujúce z Amsterdamu na Ďaleký východ sa vyhnú Ukrajine

Lietadlá štartujúce z amsterdamského letiska Schiphol do destinácií na Ďalekom východe menia doterajšiu trasu v reakcii na dnešnú haváriu malajzijského stroja Boeing-777 s 295 osobami na palube na východe Ukrajiny.

Nová trasa sa nedotkne ukrajinského územia, informoval vzdušný prístav prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí.

Zmenu trás letov do Ázie oznámila aj nemecká letecká spoločnosť Lufthansa. Jej lietadlá sa budú až do odvolania vyhýbať vzdušnému priestoru nad východnou Ukrajinou, uviedol hovorca spoločnosti. Lufthansa dosiaľ presmerovala štyri stroje. Podľa hovorcu nebol vzdušný priestor nad oblasťou nešťastia uzavretý a nie je uzavretý ani po zrútení malajzijského lietadla, informovala agentúra DPA.

USA ponúkli Ukrajine pomoc pri vyšetrovaní

Americký viceprezident Joe Biden hovoril dnes s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. V telefonáte ponúkol podporu USA pri objasňovaní zrútenia malajzijského dopravného lietadla neďaleko ukrajinsko-ruskej hranice, informovala s odvolaním sa na Biely dom agentúra Reuters.

Pomoc Spojených štátov vyšetrovateľom príčiny zrútenia lietadla ponúkol aj americký prezident Barack Obama. V krátkom vystúpení pred novinármi dodal, že americkí predstavitelia zisťujú, či boli na palube aj občania USA, informovala agentúra DPA.

Ukrajina pád malajzijského boeingu trosky 2 (SITA).jpg

Separatisti chcú čierne skrinky poslať do Moskvy

Čierne skrinky z malajzijského dopravného lietadla, ktoré sa dnes zrútilo na východe Ukrajiny, chcú proruskí separatisti odovzdať na expertízu do Moskvy. Podľa agentúry Interfax tvrdia, že ich už našli.

Podpredseda vlády samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin povedal, že "bezpodmienečne ich s najväčšou pravdepodobnosťou odovzdáme MAK (Medzištátnemu leteckému výboru), do Moskvy".

"Pracujú tam vysokokvalifikovaní odborníci, ktorí môžu presne určiť príčinu katastrofy, hoci je i tak zrejmá," citovala Purgina agentúra Interfax-Ukrajina. Purgin ešte predtým informoval, že na miesto pádu stroja typu Boeing-777 dorazili prvé jednotky domobrany Doneckej ľudovej republiky.

Malajzijský boeing (SITA).jpg

Bol to ľudský omyl?

K údajnému zostreleniu malajzijského dopravného lietadla, ktoré sa dnes popoludní zrútilo na východe Ukrajiny, neďaleko ukrajinsko-ruskej štátnej hranice, mohlo dôjsť v dôsledku zlyhania ľudského faktora na strane separatistov alebo ruských dobrovoľníkov.

Tvrdí to podľa tlačovej agentúry UNIAN nemenovaný zdroj z ukrajinského rezortu obrany, podľa ktorého ruská protivzdušná obrana poskytla zrejme silám, ktoré vypálili predmetnú raketu, súradnice ukrajinského armádneho dopravného lietadla typu IL-76, ale v dôsledku chyby došlo k zostreleniu civilného stroja nachádzajúceho sa neďaleko vytipovaného cieľa.

Ukrajinský stroj letel v inkriminovanom čase s nákladom určeným pre obkľúčené armádne sily v regióne.
Tak ukrajinské vládne sily, ako aj separatisti sa už nechali počuť, že nedisponujú vojenskými prostriedkami na zostrelenie stroja letiaceho vo výške 10.000 metrov.

Povstalci odmietajú, že zostrelili malajzijské lietadlo

Ukrajinskí separatisti odmietajú, že stoja za "zostrelením" lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré sa zrútilo na východe krajiny. Ako vysvetlili, disponujú len muníciou na zostrelenie strojov letiacich v maximálnej výške troch kilometrov.

Malajzijský boeing sa však údajne zrútil až z výšky desiatich kilometrov nad zemou. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v reakcii na tragédiu nariadil vytvorenie špeciálnej komisie na prešetrenie celého incidentu. Pripomenul tiež, že ukrajinské sily prišli v uplynulých dňoch zostrelením už o dve lietadlá.

"Nevylučujeme, že lietadlo bolo zostrelené. Zdôrazňujeme, že ukrajinská armáda nezostreľuje žiadne ciele vo vzduchu," reagoval Porošenko na obvinenia separatistov, že tragédiu majú na svedomí ukrajinské ozbrojené sily

Malaysia airlines (SITA).jpg

Putin zaslal kondolenčný telegram vláde Malajzie

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v reakcii na haváriu malajzijského lietadla neďaleko ukrajinsko-ruskej štátnej hranice vyjadril spoluúčasť malajzijskej vláde a smútok nad tým, že si katastrofa nad ukrajinským územím vyžiadala tak mnoho obetí na životoch.

Vyplýva to z obsahu sústrastného telegramu, ktorý prvý muž Kremľa zaslal do Kuala Lumpuru a o ktorom informovala tlačová agentúra DPA. Najvyšší ruský predstaviteľ požiadal vládu Malajzie, aby tlmočila všetkým pozostalým obetí jeho spoluúčasť, uviedla tlačová agentúra Interfax.

Rozhovor s Jánom Janokom, kapitánom a dlhoročným pilotom dopravných lietadiel

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok