V Česku začne vychádzať prvá česká virtuálna mena

TASR
17.7.2014 10:48

V susednom Česku dnes napoludnie, presne o 12. h, vyjde prvá česká virtuálna mena Czech Crown Coin (CZC). Táto umožní platby cez internet. Zároveň bude komoditou, s ktorou sa bude dať obchodovať na burze.

V Česku začne vychádzať prvá česká virtuálna mena
screenshot czechcrowncoin.com

Vydaných bude celkom 100 miliónov mincí. Uviedol to dnes spravodajský portál novinky.cz s odvolaním sa na informácie, ktoré mu poskytli autori projektu.

Novinky.cz pripomínajú, že virtuálna mena nepodlieha inflácii a vydané množstvo mincí bude konečné. Polovica z celkového počtu je už "predťažená", druhá polovica sa bude ťažiť nasledujúce štyri až desať rokov. Oficiálne webové stránky sú czechcrowncoin.com. Z tlačovej správy ani z webovej stránky nie je jasné, kto za projektom stojí.

Na začiatku septembra sa začne prvá fáza distribúcie 50 miliónov CZC pre občanov ČR, ktorí na základe registrácie získajú zadarmo stanovený počet mincí. Ďalšie informácie k distribúcii zverejnia autori neskôr. Cieľom projektu je podľa nich podpora internetového podnikania v Českej republike.

S dnešným vydaním meny je zároveň uvedený do prevádzky server, ktorý je určený pre "ťažbu" meny. Po registrácii sa ľudia môžu spolupodieľať na jej ťažbe už teraz. Server je dostupný z oficiálneho webu.

Digitálne meny začali vo väčšom množstve vznikať pred niekoľkými rokmi. Najpopulárnejší je tzv. bitcoin, ktorý vznikol v roku 2009. Rovnako ako ostatné virtuálne meny, boli aj bitcoiny vytvorené tak, aby sa nedali ovplyvňovať žiadnou vládou, ani centrálnou bankou.

Mince možno získať, teda ťažiť, pomocou počítačov so špecializovaným softvérom. Čím je zostava výkonnejšia, tým dokáže získať viac bitcoinov. Mince sú však uvoľňované stále pomalším tempom. Počet bitcoinov v obehu sa má v roku 2140 ustáliť na hodnote 21 miliónov.

Bitcoin sa teší veľkej popularite predovšetkým ako prostriedok pre investíciu. Jeho kurz však často kolíše. Európsky bankový úrad dokonca varoval spotrebiteľov, že neregulované virtuálne meny predstavujú veľké riziko. Ich vklady totiž nie sú nijako chránené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok