Súd v Štokholme potvrdil platnosť zatykača na zakladateľa WikiLeaks

SITA
17.7.2014 07:10

Súd v švédskom Štokholme v stredu zamietol žiadosť o zrušenie zatykača vydaného na zakladateľa projektu WikiLeas Juliana Assangea, ktorý sa už vyše dva roky ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne.

Súd v Štokholme potvrdil platnosť zatykača na zakladateľa WikiLeaks
SITA

Právnici austrálskeho aktivistu, ktorý sa vo svete preslávil zverejňovaním amerických tajných dokumentov, argumentovali tvrdeniami, že zatknutie v terajšej situácii nie je možné vykonať a rozhodnutie z roku 2010 obmedzuje jeho občianske práva.

Assange vo Švédsku nie je formálne z ničoho obvinený, mal by však vypovedať v súvislosti s podozrením, že počas pobytu v Štokholme sa dopustil sexuálnych zločinov. Na základe medzinárodného zatykača ho koncom roka 2010 zadržali v Londýne, kde po prepustení na kauciu a neúspešnej snahe zabrániť vydaniu do Švédska našiel útočisko na zastupiteľskom úrade Ekvádora.

V prípade opustenia misie by Assangea okamžite znova zadržali aj v prípade zrušenia zatykača, keďže v Británii porušil podmienky kaucie. Jeho právnici v Štokholme už avizovali podanie odvolania na vyššom súde, pričom trvajú na svojich argumentoch.

Samotný Assange už dávnejšie vyjadril presvedčenie, že Švédi konajú pod nátlakom USA, ktoré sa mu chcú pomstiť za zverejnenie tajných dokumentov z prostredia americkej diplomacie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok