Mexické úrady zachránili z útulku 458 detí

TASR TA3
16.7.2014 10:32

Až 458 detí zachránili mexické úrady zo škodcami zamoreného útulku pre opustených v meste Zamora na západe krajiny. Niektoré z detí boli podľa úradov vystavené pohlavnému zneužívaniu, informovala agentúra Reuters.

Mexická generálna prokuratúra informovala, že úrady prekontrolovali útulok nazvaný La Gran Familia (Veľká rodina) po najmenej 50 sťažnostiach na adresu jeho prevádzkovateľov.

Predstavitelia mexickej vlády na tlačovej konferencii informovali, že útulok viedla Rosa Verduzcová, ktorú v súčasnosti podrobujú výsluchu.

V útulku sa podľa nich nachádzalo 278 chlapcov, 174 dievčat a šesť batoliat vo veku od troch rokov, ako aj 138 dospelých vo veku do 40 rokov.

Na základe niektorých sťažností držala Verduzcová deti v útulku proti ich vôli, spresnila Tomás Zerón z mexickej generálnej prokuratúry.


Deti podľa neho museli žobrať na ulici peniaze, jedli zdraviu škodlivé potraviny a spali na zemi medzi hmyzom. Niektoré boli navyše vystavené aj pohlavnému zneužívaniu.


Bábätká, ktoré sa narodili už v útulku, boli zaregistrované ako Verduzcovej deti a ich biologickí rodičia nemali v súvislosti s ich vychovávaním nijaké slovo, dodal Zerón.


Útulok La Gran Familia založili ešte v roku 1947 pre deti opustené problémovými rodičmi, ako sa uvádza na stránke útulku na sociálnej sieti Facebook. Útulok, ktorý prevádzkujú z charitatívnych príspevkov a prostredníctvom sponzorov, údajne zabezpečuje deťom aj školské vzdelanie.

Témy: Facebook
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok