USA predajú Kataru zbrane za 11 miliárd dolárov

TASR
15.7.2014 09:14

Spojené štáty podpísali dnes s Katarom zmluvu o predaji útočných vrtuľníkov Apache a protilietadlových raketových systémoch Patriot a Javelin v hodnote 11 miliárd dolárov. Informovala o tom agentúra Reuters.

USA predajú Kataru zbrane za 11 miliárd dolárov
SITA/AP

"Dnešný slávnostný akt podpísania zmluvy len podčiarkuje silné spojenectvo medzi Spojenými štátmi a Katarom v oblasti bezpečnosti a obrany a pomôže zlepšiť obojstrannú spoluprácu v celom rade vojenských operácií," uviedol hovorca amerického ministerstva obrany kontradmirál John Kirby.

Zmluvu za americkú stranu podpísal minister obrany Chuck Hagel a za Katar jeho náprotivok Alí Attíja. Údajne ide o najväčšiu americkú obrannú zákazku v tomto roku, píše Reuters.

Americký minister obrany navštívil Katar v decembri, keď s Attíjom podpísal desaťročnú zmluvu o obrannej spolupráci medzi oboma štátmi, ktorá upravuje vzťahy medzi americkými a katarskými ozbrojenými silami a umožňuje pokračovať vo vysielaní príslušníkov americkej armády do vojenských zariadení v oblasti vrátane Operačného centra protivzdušnej obrany (CAOC) na leteckej základni al-Udajd.


"Naše vzájomné vzťahy majú pre túto oblasť nesmierny význam," uviedol Kirby. "Minister je rád, že ich môže naďalej posilňovať," dodal.


Katar bude rok zadržiavať päť talibov prepustených z väzenia na americkej vojenskej základni Guantánamo na Kube výmenou za amerického seržanta Bowa Bergdahla, ktorého Taliban zadržiaval v Afganistane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok