Slovinské parlamentné voľby vyhral podľa odhadov politický nováčik

TA3 TASR
13.7.2014 21:18

V dnešných slovinských predčasných parlamentných voľbách zvíťazil podľa očakávania politický nováčik - stredoľavá Strana Mira Cerara (SMC). Vyplýva to z odhadov výsledkov zverejnených po zatvorení volebných stredísk o 19. hodine, informovala agentúra Reuters.

Cerar dnes pri hlasovaní povedal, že "ľudia stratili dôveru v (zavedené) politické strany".

Podľa odhadov výsledkov, ktoré zverejnila televízia POP, získala Strana Mira Cerara 36,9 percenta hlasov. Nasledujú ju stredopravá liberálno-konzervatívna Slovinská demokratická strana (SDS), ktorá dostala 19,2 percenta hlasov a Demokratická strana dôchodcov Slovinska (DeSUS) s 9,7 percentami hlasov, informoval Reuters.

Uviedol, že do parlamentu sa podľa odhadov výsledkov dostalo aj niekoľko menších stredoľavých strán, vrátane strany bývalej premiérky Alenky Bratušekovej, čo umožní Cerarovi vybrať si, s kým vytvorí koaličnú vládu.

Predbežné výsledky by mohli byť vyhlásené okolo 23. hodiny. Oficiálne výsledky budú známe až po tom, čo komisia dostane hlasovacie lístky aj zo zahraničia, a síce 29. júla.

K urnám mohlo dnes  pristúpiť 1,7 milióna oprávnených voličov. Popoludní dosiahla účasť približne 35 percent, čo je o vyše 10 percent menej ako pri predchádzajúcich voľbách, sú však dovolenky, upozornila agentúra Associated Press.

Strana Mira Cerara (SMC), založená 2. júna, po rezignácii premiérky Alenky Bratušekovej, bola favoritom volieb. Analytici očakávajú, že SMC vytvorí koaličnú vládu so SDS a DeSUS, ktoré sú aj v odstupujúcej vláde.
Miro Cerar, 50-ročný profesor práv a poradca parlamentu, je v politike nováčikom, jeho meno je však Slovincom dobre známe. Jeho otec Miroslav Cerar je dvojnásobný olympijský víťaz v cvičení na koni z rokov 1964 (Tokio) a 1968 (Mexiko). Političkou bola aj jeho zosnulá matka Zdenka, prokurátorka a ministerka spravodlivosti.

Cerarova matka bola podpredsedníčkou liberálnych demokratov, ktorí vládli v Slovinsku vyše jedno desaťročie - až do roku 2004, keď ako prvá z krajín bývalej Juhoslávie vstúpilo Slovinsko do EÚ.

"Vstupujem do politiky, pretože viem, že situácia v Slovinsku je taká zlá, že... potrebujeme nových ľudí, nové nápady, nové metódy," povedal Miro Cerar minulý týždeň. "Zastávam rovnaké základné hodnoty ako moja matka, že politici musia byť čestní, bojovať za svoje hodnoty a pracovať v prospech Slovinska... Ale moje profesionálna a politická kariéra je celkom nezávislá," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok