Viskupič presadil, že sa poslanci pozrú na hospodárenie matice

SITA
12.7.2014 11:56

Členovia parlamentného výboru pre kultúru a médiá sa pozrú na finančné hospodárenie Matice slovenskej. Poslanecký prieskum v matici inicioval zákonodarca za OĽaNO Jozef Viskupič.

Viskupič presadil, že sa poslanci pozrú na hospodárenie matice
SITA

Výbor jeho návrh odobril a poslanci maticu navštívia v termíne od 26. augusta do 5. septembra. Viskupič upozorňuje na množstvo otáznikov, ktoré neustále pribúdajú v súvislosti s Maticou slovenskou a jej hospodárením. Podľa opozičného poslanca ide napríklad o informácie o kompletne minutej rezerve vo výške viac ako 900 tisíc eur, podstatná časť odišla údajne bez schválenia Výborom MS, porušovanie stanov, dlhy, pochybné úvery, zmiznutý národný poklad, či plánovaný predaj tlačiarne Neografia, ktorá tvorí podstatný zdroj príjmov tejto inštitúcie.

„Ukazuje sa, že Matica jednoducho nie je schopná zvoliť si vedenie, ktoré dokáže zodpovedne spravovať kultúrne dedičstvo Slovákov. Inštitúciu, ktorá prežila storočia a rôzne režimy, súčasné vedenie dokázalo položiť za pár rokov na kolená. Je smutné, že niekto zakrýva neschopnosť viesť inštitúciu deklaráciami o národnej hrdosti či o národnom cítení. Takýto ľudia národu - teda nám všetkým - neprospievajú, ale skôr škodia,“ konštatoval Viskupič.

Keďže Matica slovenská je financovaná aj z verejných zdrojov, treba podľa neho spraviť dôslednú kontrolu a vykonať razantné kroky k náprave, rozbehnúť opatrenia, ktoré zachránia túto národnú inštitúciu Slovákov. Je potrebné poukázať na fakt, že neexistujú ani matičné a nematičné peniaze, ale sú to verejné a "verejnoprávne" peniaze, peniaze nás všetkých, všetci sa skladáme, vysvetlil poslanec obyčajných ľudí.

"Čiže práve z tohto dôvodu my všetci máme právo vedieť, ako Matica hospodári s našimi prostriedkami, a kam vlastne ide takmer 1,5 milióna eur od občanov zo štátneho rozpočtu. A privatizácia tlačiarne, ktorú dostala matica ako dar od štátu, je neprípustná," uzavrel poslanec za hnutie OĽaNO Viskupič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok