Počet obetí izraelskej ofenzívy v Gaze stúpol na najmenej 98

TASR TA3
11.7.2014 08:01

Ozbrojené krídlo palestínskeho hnutia Hamas varovalo pred útokom na letisko v Tel Avive. Ide o ďalšiu reakciu na pokračujúce ostreľovanie palestínskych území. Od začiatku izraelskej ofenzívy, si útoky vyžiadali stovku obetí a takmer 700 zranených.

V prípade obetí má ísť predovšetkým o civilistov. Izrael spustil vzdušnú ofenzívu proti militantom v pásme Gazy v noci na utorok v reakcii na nepretržité raketové útoky na svoje územie, pripomína DPA. Napätie v oblasti eskalovalo po násilnej smrti troch židovských tínedžerov a po pravdepodobnej odvetnej vražde palestínskeho chlapca.

Obama: USA sú pripravené sprostredkovať prímerie medzi Izraelom a Palestínčanmi

Americký prezident Barack Obama vyjadril vo štvrtok obavy z možnej eskalácie konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi. Izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi ponúkol pomoc pri sprostredkovaní prímeria, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na Biely dom.

"Spojené štáty sú pripravené uľahčiť zastavenie nepriateľských akcií a vrátiť sa k dohode o prímerí z novembra 2012," povedal podľa Bieleho domu Obama Netanjahuovi v telefonickom rozhovore.

Podľa agentúry AP Obama ponúkol pomoc izraelskému úsiliu pri obrane pred raketami, ktoré odpaľujú radikáli z pásma Gazy, kontrolovanom hnutím Hamas. Zdôraznil, že Izrael má právo na obranu. Obe strany konfliktu však vyzval, aby chránili civilistov a zastavili násilnosti.

Libanonské médiá: Na Izrael vystrelili dve rakety z Libanonu

Dve rakety vystrelili dnes z južného Libanonu smerom na Izrael. Podľa agentúry Reuters o tom informovala libanonská štátna tlačová agentúra NNA.

K odpáleniu rakiet došlo o 06.30 h SELČ. Agentúra ďalej uviedla, že doposiaľ nebolo jasné, kto ich z libanonskej oblasti Hasbaja smerom na "okupované územia" vystrelil.

Izraelská armáda dnes v ranných hodinách podľa agentúry AP uviedla, že jedna raketa - vystrelená z Libanonu alebo Sýrie - dopadla na krajný sever Izraela. Raketa dopadla v blízkosti poľnohospodárskej komunity blízko hraníc s Libanonom do otvoreného priestoru, spresnila izraelská armáda hovorkyňa Motti Almozová.

Incident si podľa nej nevyžiadal zranenia ani materiálne škody a izraelská armáda ho naďalej preveruje.

Hamas varoval pred raketovým útokom na letisko Ben Gurion

Pred útokom na izraelské medzinárodné letisko Ben Gurion varovalo dnes zbrojené krídlo palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, informovala agentúra Reuters.

Hamas upozornil aerolínie, že sa chystá na letisko vystreliť svoje rakety z Gazy, uvádza sa vo vyhlásení hnutia. "V svetle útokov Izraela na obyvateľov pásma Gazy... Sa ozbrojené krídlo hnutia Hamas rozhodlo reagovať na izraelskú agresiu a varujeme vás pred letmi na letisko Ben Gurion, ktoré bude dnes jedným z našich cieľov, pretože sa na ňom nachádza aj vojenská základňa," uviedol ďalej Hamas.

Hnutie sa predtým prihlásilo ak k vystreleniu najmenej jednej rakety smerom k letisku; avšak rakety militantov, ktoré sú v prevažnej väčšine prípadov nepresné, doposiaľ nedopadli do areálu ani do okolia letiska, ktoré je dobre zabezpečené protiraketovými systémami, píše Reuters.

Podľa jedného z hovorcov predstavenstva letiska sa na letisku Ben Gurion ozvali sirény a približne na desať minút sa zastavili všetky aktivity, sirény však boli súčasťou všeobecného poplachu v Tel Avive a nehlásili priamu hrozbu letisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok