Fico: Zákaz vývozu vody zakotvíme v ústave

SITA TA3
8.7.2014 10:16

Vláda plánuje novelizovať Ústavu SR s cieľom zákazu vývozu pitnej, minerálnej a geotermálnej vody za hranice Slovenska. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predseda vlády Robert Fico spoločne s ministrom životného prostredia Petrom Žigom.

Fico: Zákaz vývozu vody zakotvíme v ústave
SITA

Výnimky budú podľa Fica možné len v prípade extrémnych humanitárnych situácií. Novelizácia sa má týkať článku 4 Ústavy SR, ktorý sa zaoberá nerastným bohatstvom. Podľa Fica je to prvýkrát, keď sa vláda SR seriózne zaoberá ochranou vodných zdrojov a dúfa, že sa po schválení novely skončí akákoľvek polemika o zámeroch vodu vyvážať. Zároveň vyzval opozíciu, aby pripravovanú novelu ústavy podporila.

Zákazu má podliehať vývoz vody potrubím a cisternami, nie vývoz balených vôd. Vláda podľa Fica predloží znenie novely ústavy parlamentu po tom, ako v prvom čítaní prejde novelizácia vodného zákona z dielne ministerstva životného prostredia. Ministerstvo v novele zákona označuje vodu za strategickú surovinu a navrhuje, aby akýkoľvek vývoz minerálnej alebo pitnej vody z územia Slovenska podliehal povoleniu vlády SR. V súčasnosti je totiž podľa ministerstva možný vývoz vody bez povolenia. Návrh novely zákona kritizovala opozícia, napríklad strany NOVA a OĽaNO. Podľa nich práve novela pripraví podmienky na to, aby vláda vydávala povolenia na vývoz vody do zahraničia. To podľa nich v súčasnosti možné nie je. OĽaNO spustilo proti vývozu vody aj petičnú akciu. SDKÚ-DS žiada Roberta Fica, aby odolal tlaku lobistov a návrh zákona o vodách stiahol z rokovania NR SR. Fico konanie opozície označil za nepochopiteľné a obvinil ju z klamstiev. Hlasovanie o novele ústavy podľa neho ukáže, či má opozícia skutočný záujem chrániť slovenskú vodu.

Pozrite si aj tlačovú besedu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok