Tajfún Neoguri zasiahol súostrovie Okinawa

SITA TA3
8.7.2014 07:05

Silný tajfún Neoguri podľa očakávania zasiahol v utorok japonské súostrovie Okinawa, no nie takou silou, ako sa predpokladalo. Priniesol však silný vietor, výdatné dažde a vysoké vlny. Miestne úrady vyzvali 480 000 obyvateľov, aby sa ukryli do bezpečia.

Búrka priniesla silný vietor, ktorý dosiahol rýchlosť 120 km/hod, a výdatný dážď. V celej oblasti zrušili lety, školy zostali zavreté. Podľa polície štyria ľudia utrpeli zranenia, jeden rybár je nezvestný. Silný vietor spôsobil výpadok elektrickej energie, približne 50 000 domácností zostalo bez elektriny. Vietor vyvracal stromy, po ulici lietali konáre. Búrka však nespôsobila zatiaľ žiadne vážnejšie škody.

Japonský meteorologický ústav vydal už v pondelok dôrazné varovanie pred blížiacim sa tajfúnom, ktorý meteorológovia označili za výnimočne silnú búrku. Tajfún s názvom Neoguri, čo v kórejčine znamená medvedík čistotný, sa postupne presunie na sever do vnútrozemia. Priamo v jeho ceste sa síce nenachádzajú žiadne jadrové elektrárne, nepriaznivé počasie by však mohlo zasiahnuť atómové zariadenia na ostrovoch Kjúšu a Šikoku.

Na Okinawe na nachádza americká vojenská základňa s približne 26 000 vojakmi. Zo základne Kadena evakuovali pred tajfúnom niekoľko lietadiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok