Heletej podmienil rozhovory o prímerí odzbrojením separatistov

TA3 TASR
8.7.2014 06:37

Ukrajinský minister obrany Valerij Heletej dnes uviedol, že vláda obnoví rokovania o prímerí s proruskými vzbúrencami na východe krajiny len vtedy, ak zložia zbrane.

Vyjadrenie ministra, zverejnené na webovej stránke jeho rezortu, prišlo v čase rastúcej sebaistoty vládnych síl po tom, ako vyhnali ozbrojených separatistov z ich bašty, mesta Slovjansk, uviedla agentúra AP.

Prezident Petro Porošenko minulý týždeň prisľúbil rozhovory o prímerí najneskôr v sobotu, séria úspechov armády však mohla zmeniť názory v Kyjeve. V sobotu namiesto toho vládnej jednotky dobyli Slovjansk, z ktorého stovky vzbúrencov utiekli do oblastnej metropoly, Donecka.

Líder separatistov medzitým varoval Kyjev, že vzbúrenci prejdú do ofenzívy proti preskupujúcim sa vládnym silám v Donecku. "Nepripravujeme sa na obliehanie, pripravujeme sa na akciu," povedal Alexander Borodaj v rozhovore pre ruský spravodajský portál Gazeta.ru v Moskve.


Borodaj, ktorého vymenovali za premiéra samozvanej Doneckej ľudovej republiky, tiež vyhlásil, že útek "ministra obrany" vzbúrencov, Moskovčana Igora Strelkova, poskytol separatistom príležitosť skoncentrovať svoju bojovú silu. K dispozícii majú tanky, obrnené vozidlá a raketové systémy, uviedla agentúra Reuters.


Borodaj tiež uviedol, že o konflikte vedie konzultácie s Moskvou, nepozná však plány Kremľa. Poprel okrem toho, že priame financovanie separatistov Ruskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok