Japonsko sa pripravuje na supertajfún Neoguri

TASR TA3
7.7.2014 07:45

K juhu Japonska sa blíži supertajfún Neoguri, ktorý už dostal prívlastok "búrka desaťročia". Vietor v blízkosti jeho centra dosahuje v nárazoch rýchlosť viac ako 250 km/h a v utorok by mohol zasiahnuť najjužnejšiu prefektúru Okinava, uviedla dnes Japonská meteorologická agentúra (JMA).

Výbežky tajfúnu už priniesli na ostrov Kjúšú prívalové dažde. Miestne úrady varovali pred zosuvmi pôdy a silnými nárazmi vetra. Ôsmy tajfún tohtoročnej sezóny v oblasti by mohol zasiahnuť aj ostrov Honšú, na ktorom leží hlavné mesto Tokio, to by však mal prírodný živel minúť.

Podľa JMA sila tajfúnu stále rastie a do utorka sa z Neoguri môže stať "veľmi silná" búrka. Meteorológovia však neočakávajú, že Neoguri bude rovnako silný ako tajfún Haiyan, ktorý si vlani vyžiadal na Filipínach vyše 6000 obetí.

Neoguri sa momentálne nachádza južne od Okinavy a pohybuje sa na severozápad rýchlosťou 20 km/h. Vietor mimo centra dosahuje rýchlosť 180 km/h. JMA na svojej webovej stránke varuje obyvateľov Okinavy pred vysokým prílivom, resp. prudkým dažďom, a vyzýva ich včasnú evakuáciu a prijatie preventívnych opatrení.

Na Okinave nie sú žiadne jadrové elektrárne, dve sú však na Kjúšú a jedna na ostrove Šikoku. Ich prevádzkovateľ Kyushu Electric Power nepripravuje v súvislosti s tajfúnom žiadne osobitné opatrenia.
Pohyb tajfúnu pozorne sledujú aj na Kadena Air Base, jednej z najväčších amerických vojenských základní na

Okinave, ktorá je domovom väčšiny amerických vojakov rozmiestnených v Japonsku.
Japonsko zasiahnu ročne asi dva až štyri tajfúny, no v júli je ich výskyt nezvyčajný. Neoguri má už aj vlastné stránky na anglickej a japonskej Wikipédii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok