Kamenický: Netvárte sa, že ste o ponechaní sadzby DPH nepočuli

TASR TA3
4.7.2014 13:03

Poslanec z vládnej strany Smer-SD Ladislav Kamenický nesúhlasí s kritikou z radov opozičných poslancov, ktorým sa nepáči, že vláda chce ponechať daň z pridanej hodnoty na úrovni 20 %.

Kamenický: Netvárte sa, že ste o ponechaní sadzby DPH nepočuli
TASR

"Stále hovoríte, ako my socialisti nedokážeme udržať verejné financie. Deficit je ale pod 3 % HDP. Stále spochybňujete výpočet nezamestnanosti, ktorá klesla zo 14 % na 12,8 %," upozornil opozičných kolegov Kamenický. Podľa jeho slov je aj inflácia na Slovensku blízka nule, takže ľudia nepociťujú nárast cien ako v minulosti.

Poslanci za stranu SDKÚ-DS ako aj KDH kritizujú, že vláda chce vyššiu daň ponechať v zákone prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu. "Netvárte sa, že o tomto našom návrhu ste nikdy nepočuli. Dva, tri týždne ste o ňom počuli aj od premiéra aj od ministra financií. Potrebujeme nejaký čas na jeho zrealizovanie. Predložili sme ho v súlade s rokovacím poriadkom. Ešte za vašej vlády sa takýmto istým spôsobom upravovali zákony a nemyslím, že to je nekorektný spôsob," doplnil Kamenický.

Poslanec taktiež uviedol, že medzinárodné inštitúcie odporúčajú upraviť daňový mix s väčším dôrazom na nepriame dane. "Aj v odporúčaniach Medzinárodného menového fondu sa explicitne spomína zachovanie sadzby DPH na aktuálnej úrovni. Zachovanie výnosu DPH spolu so zvýšením úspešnosti daňového výberu tvorí významnú časť opatrení, ktoré sú nutné na dosiahnutie cieľov v roku 2015," doplnil Kamenický.

Zníženie sadzby
DPH by sa tiež podľa neho nepremietlo do zníženia cien tovarov a služieb, pretože by bolo pohltené zvýšením marže obchodníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok