Smer-SD prehlasoval veto prezidenta a voľby v súdnej rade utajil

TASR TA3
4.7.2014 09:42

Hlasovanie Súdnej rady SR o vymenovaní a odvolaní sudcov, predsedu a podpredsedov Najvyššieho súdu, šéfa a podpredsedov Súdnej rady aj členov a predsedov disciplinárnych senátov bude napokon tajné. Poslanci NR SR dnes 78 hlasmi opätovne schválili novelu zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú do pléna vrátil prezident SR Andrej Kiska.

Smer-SD prehlasoval veto prezidenta a voľby v súdnej rade utajil
SITA

Jeho pripomienku, aby hlasovanie súdnej rady bolo naďalej verejné, Smer-SD odmietol.

Kiska argumentoval tým, že pri súčasnom stave súdnictva na Slovensku by zachovanie verejného rozhodovania Súdnej rady SR bolo najlepším riešením. Zároveň zdôraznil, že transparentnosť v týchto otázkach je spojená aj s plnením úloh verejnej kontroly súdnictva, ktoré podľa novely Ústavy SR zo 4. júna 2014 patrí do pôsobnosti Súdnej rady. Koncept otvorenej justície považuje Kiska za dôležitú súčasť úsilia o zlepšenie situácie.

Poslanci Smeru-SD však tvrdili, že tajná voľba je lepšia, keďže ide o výdobytok demokracie. "Ak je funkcionár zvolený verejnou voľbou, mohol by zneužiť svoje poznatky, kto hlasoval za neho a kto bol proti. Na druhej strane je pri tajnej voľbe chránený voči tým, ktorí by chceli profitovať zo skutočnosti, že za neho hlasovali," argumentoval Boris Susko (Smer-SD) s tým, že v dejinách bol zneužívaný skôr princíp verejnej voľby.

Samotná právna norma tiež sprísňuje pravidlá pre sudcov, okrem iného rieši aj preverovanie sudcovskej spôsobilosti. Zmeny súvisia s novelou Ústavy SR od Smeru-SD a KDH. Novela upravuje aj spôsob obsadzovania postov v Súdnej rade SR, postavenie šéfa Súdnej rady v súvislosti s oddelením tejto funkcie od funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR.

Schválený zákon sa venuje aj disciplinárnej zodpovednosti, boju so súdnymi prieťahmi či kontrole práceneschopnosti (PN). Novela zvyšuje počet podpredsedov súdov na väčších súdoch, predlžuje funkčné obdobie predsedov a podpredsedov súdov z troch na päť rokov.

Novinkou sú aj príplatky za výkon funkcie člena a predsedu disciplinárneho senátu. Majú zlepšiť systém vyvodzovania disciplinárnej zodpovednosti sudcov. Sprísniť sa majú aj podmienky vzniku nároku na tzv. ďalší plat sudcu, ktorý sa bežne označuje ako 13. a 14. plat. Podmienkou má byť viac práce.

Zmení sa aj doterajší systém kreovania disciplinárnych senátov. Disciplinárne veci sa senátom majú prideľovať náhodným výberom ako na všetkých všeobecných súdoch. Návrh na začatie disciplinárneho konania bude môcť podľa novely podávať aj šéf Súdnej rady SR.

Upravujú sa aj podmienky povoľovania tzv. práce v domácom prostredí. Novou podmienkou na povolenie takejto práce má byť, aby sudca nebol disciplinárne stíhaný. Zmeny majú zamedziť zneužívaniu inštitútu práce z domu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok