Fabien Cousteau prekonal rekord svojho starého otca

TASR
3.7.2014 09:33

Fabien Cousteau, vnuk známeho francúzskeho oceánografa Jacqua Cousteaua, prekonal rekord svojho starého otca spred vyše polstoročia: v stredu sa vynoril z vôd oceánu pri pobreží Floridy po 31 dňoch strávených v podmorskom laboratóriu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Fabien Cousteau prekonal rekord svojho starého otca
SITA

"Hlavný cieľ tejto expedície bolo osloviť čo najviac ľudí z celého sveta ... aby motivovali budúce generácie k starostlivosti o oceány ... aby sa zaujímali o to, ako vyzerali v čase môjho starého otca," povedal Fabien Cousteau na tlačovej konferencii, ktorú zorganizoval krátko po vynorení.

Expedícia s názvom "Misia 31" po rokoch príprav a odkladov začala 1. júna 2014 pri brehoch súostrovia Florida Keys. Cousteau (46) sa spolu s dvoma akvanautmi ponoril do hĺbky zhruba 18 metrov, kde v blízkosti koralového útesu spočívalo jeho podmorské laboratórium Aquarius.

Trinásť metrov dlhé laboratórium je vybavené klimatizáciou a bezdrôtovým prístupom na internet, kúpeľnou so sprchou, šiestimi lôžkami a pozorovacími otvormi, ktoré Cousteauovi a jeho kolegom umožňovali nepretržite sledovať a filmovať okolitý podmorský život.

V laboratóriu sa okrem toho striedali tímy vedcov z Massachusetts Institute of Technology (MIT) a Northeastern University v Bostone, ktorí niekoľkokrát denne odoberali vzorky z priľahlých koralových útesov.

Fabienov starý otec Jacques-Yves Cousteau (1910-1997) strávil v roku 1963 v podobnom zariadení, umiestnenom v hĺbke deväť metrov v Červenom mori, 30 dní. Vnuk Fabien prekonal jeho rekord v pobyte pod morskou hladinou o jeden deň, čo sa týka času, a o takmer desať metrov, čo sa týka hĺbky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok