Pollák: Sú ľudia, ktorí chcú zostať v sociálnom systéme do smrti

TASR
1.7.2014 21:02

V sociálnom systéme je v súčasnosti množstvo ľudí, ktorí sú v ňom desiatky rokov, nečakajú už na žiadnu príležitosť a chcú tam zostať možno až do smrti. V závere piateho rokovacieho dňa 36. schôdze NR SR to vyhlásil poslanec OĽaNO a splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák.

Pollák: Sú ľudia, ktorí chcú zostať v sociálnom systéme do smrti
SITA

Prostriedkom podľa jeho slov môže byť aj tzv. malá rómska reforma od SDKÚ-DS, ktorú podporuje. Reforma obsahuje novely štyroch zákonov. Ide o zákon o hmotnej núdzi, o rodičovskom príspevku, tu SDKÚ-DS navrhuje zvýšenie podpory zo strany štátu pre rodiny, kde aspoň jeden z rodičov pracuje, ďalej je to novela stavebného zákona ako prostriedok na boj proti čiernym stavbám na cudzích pozemkoch a napokon zákon o priestupkoch, ktorý rieši kriminalitu nepracujúcich, ktorí nemajú na pokuty. Tí si sankciu budú musieť odpracovať.

Napríklad pravidlá pri poskytovaní dávok v hmotnej núdzi sa majú upraviť tak, aby viac podporovali pracujúce rodiny. Rodina, kde aspoň jeden rodič pracuje, má mať vyšší príjem ako rodina žijúca zo sociálnych dávok. SDKÚ-DS teda navrhuje, aby sa do nároku na dávku v hmotnej núdzi nezapočítavalo 40 percent čistého príjmu tých rodín, kde aspoň jeden z rodičov pracuje, namiesto súčasných 25 percent. Tým sa má zvýšiť čistý príjem pracujúcich rodín a zvýši sa motivácia ľudí pracovať.

Reforma sprísňuje aj požiadavku na príspevok na školskú dochádzku. Ak žiak bude mať viac ako sedem neospravedlnených hodín za mesiac, rodičia naň stratia nárok.

Diskusia o tomto bode bude pokračovať aj v stredu (2.7.). Ešte predtým však príde na rad široko diskutovaný návrh novely vodného zákona. Právnu normu kritizuje opozícia aj mimovládne organizácie, lebo sú presvedčení, že novela umožní vývoz slovenskej pitnej vody. Sieť environmentálnych mimovládnych organizácií Ekofórum ministra životného prostredia Petra Žigu (Smer-SD) žiada, aby z novely paragrafy definujúce vývoz vody do zahraničia vypustil.

Pripomienky Ekofórum zhrnulo v stanovisku, ktoré zverejnilo na svojej internetovej stránke. Vyjadrilo v ňom podporu autorom hromadnej pripomienky k novele, pod ktorou je v súčasnosti podpísaných viac ako 50.000 občanov. "Žiadame ministerstvo, aby z návrhu novely zákona o vodách vylúčilo predmetné ustanovenia o postupe pri vývoze pitnej vody," píšu v stanovisku.

Žiga sa bráni tým, že stanoviť reguláciu vývozu pitnej vody je potrebné, aby bolo Slovensko chránené pred jej nekontrolovaným vývozom a drancovaním vodných zdrojov. Žiga odmietol, že by novela mohla pripraviť podmienky na privatizáciu a výpredaj pitnej vody do zahraničia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok