ISIL vyhlásil na dobytom území Iraku a Sýrie Islamský kalifát

TA3 TASR
29.6.2014 22:35

Sunnitskí militanti, ktorí sú pri moci na severe a východe Sýrie a zmocnili sa tiež rozsiahlych území na severe susedného Iraku dnes na území, ktoré majú pod kontrolou, oficiálne vyhlásili Islamský štát - kalifát.

Hovorca organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL), abú Muhammad Adnání to oznámil vo zvukovej správe, ktorú zverejnil na internete.

Islamskí extrémisti už dlho snívali o obnovení Islamského štátu, ktorý vládol na Blízkom východe po stovky rokov.

Abú Adnání povedal, že novým vládcom Islamského štátu, kalifom, sa stal vodca ISIL abú Bakr Bagdádí. A vyzval ľudí žijúcich na území, ktoré má ISIL pod svojou kontrolou, aby prisahali Bagdádímu vernosť a podporili ho.

"Zákonnosť všetkých emirátov, zoskupení, štátov a organizácií sa ruší expanziou vlády kalifa a príchodom jeho vojakov do ich oblastí," dodal Adnání.

ISIL podľa jeho slov so vznikom kalifátu mení svoj názov na Islamský štát a vypúšťa z neho zmienku o Iraku a Levante.

Je nejasné, aký okamžitý praktický dopad bude mať táto deklarácia na situáciu v Sýrii a Iraku, alebo v širšom spoločenstve džihádistov vo svete, dodala agentúra Associated Press.

Kalifát je islamská náboženská forma vlády, ktorá spája v jednej osobe politického a náboženského vodcu. Historicky je totiž chalífa politickým aj náboženským nasledovníkom proroka Mohameda. Posledný, osmanský kalifát bol zrušený v marci 1924 po rozpade Osmanskej ríše.

Islamskí fundamentalisti pomaly postupujú smerom na Bagdad. Povstalci majú pod kontrolou okrem iných miest aj Mósul a Tikrít, kde v súčasnosti prebiehajú prudké boje na opätovné získanie mesta. Povstalci obsadili už aj niekoľko hraničných postov medzi Irakom a Sýriou a Jordánskom a v Sýrii ovládajú rozsiahle územia na severovýchode pozdĺž rieky Eufrat.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok