Fico chce vyššiu minimálnu mzdu aj vlaky pre študentov zadarmo

SITA TA3
28.6.2014 12:01

Zvýšenie minimálnej mzdy, zníženie odvodov pre ľudí s nízkymi a strednými príjmami či cestovanie vlakom pre študentov zdarma. To sú niektoré opatrenia na zlepšenie životnej úrovne ľudí, ktoré predstavil predseda Smeru-SD Robert Fico na pracovnom sneme strany.

Smer chce zvýšiť od nového roku minimálnu mzdu. Podľa Fica má ísť o historicky najvyšší percentuálny nárast čistej minimálnej mzdy, ktorý v praxi bude znamenať 13. plat pre ľudí s najnižším príjmom. Ako druhý bod Fico ohlásil zníženie odvodov pre ľudí v kategórii nízkych a stredných príjmov. „Opatrenie sa dotkne približne 800-tisíc zamestnancov,“ uviedol. Ďalším bodom balíčka je zavedenie minimálneho dôchodku. „Tí, ktorí pracovali a platili si sociálne odvody, musia mať garantovaný minimálny dôchodok,“ vravel predseda Smeru. Opatrenie sa má vzťahovať aj na súčasných dôchodcov. Fico avizoval aj zvýšenie vianočného príspevku.

Súčasťou predstaveného balíčka je aj dočasný súbeh mzdy a dávky v hmotnej núdzi. „Chceme, aby ľudia mali motiváciu pracovať,“ povedal šéf kabinetu s tým, že by išlo o dočasné poskytovanie dávky v hmotnej núdzi aj po nástupe do pracovného pomeru. Fico ohlásil aj zníženie ceny plynu. „V priebehu rokov 2015 až 2016 sumárne klesne cena plynu pre domácnosti o dvojciferné číslo,“ vyhlásil Fico. Smer-SD sa chystá ďalej rozšíriť kapacity jaslí a škôlok, a to od septembra tohto roku. „Chceme, aby predškolské zariadenia mohla navštevovať drvivá väčšina detí,“ povedal. Ľuďom, ktorí dochádzajú vlakom za prácou, by mali dostať od nového roku zľavu na úrovni 50 percent. Ďalším opatrením majú byť vlaky pre študentov a dôchodcov zdarma. Týkať sa to má študentov základných, stredných aj vysokých škôl ako aj dôchodcov všetkých vekových kategórií, platiť by mala zmena od 17. novembra tohto roku. Fico ohlásil aj rozšírenie študentských odvodových úľav pri práci na dohodu. Od nového roku by sa tak mal zvýšiť mzdový limit zo 159 na 200 eur pre študentov pri dohodách o brigádnickej práci.

Fico prisľúbil od 1. septembra 2014 aj zvýšenie príspevku asistentom zdravotne postihnutých v školách. Sľúbil, že sa výrazne zvýši objem peňazí na asistentov pre žiakov so zdravotným znevýhodnením. To má vytvoriť aj nové pracovné miesta pre nezamestnaných absolventov vysokých škôl. Vláda má od 1. januára 2016 podporiť praktické vzdelávanie. To znamená, že pri poskytnutí praxe pre žiakov odborných škôl získa zamestnávateľ daňové zvýhodnenie. Má sa tak zvýšiť motivácia zamestnávateľov poskytovať odbornú prax. Už od 1. septembra má vláda podporiť technologické start-upy. Bude to záväzný plán pre vládu a NR SR. „Konkrétne prevedenie budeme konzultovať so sociálnymi partnermi. Sociálny dialóg sme považovali a budeme považovať za pracovnú metódu,“ hovoril Fico. Na sneme Fico ohlásil aj daňové úľavy na podporu výskumu a vývoja a tiež možnosť úhrady DPH až po prijatí platby za faktúru.

SDKÚ považuje sľuby za Ficovu osobnú kampaň

Robert Fico dnes na pracovnom sneme Smeru odštartoval druhú fázu svojej osobnej kampane, tvrdí opozičná SDKÚ. "Tú však tvrdo zaplatia občania Slovenska vo výške štvrťmiliardy eur," uviedol predseda SDKÚ Pavol Frešo. Podľa neho verejný dlh krajiny dosahuje dnes viac ako 55 percent HDP a balíček, ktorý avizuje Smer, toto tempo ešte zvýši. "Všimnite si, že medzi opatreniami nie je žiadne, ktoré by znižovalo výdavky štátu," dodal Frešo. Opatrenia, ktoré predstavil Smer, pripomínajú Frešovi skôr "závery zjazdov strany spred roka 1989". "Balíček opatrení, v ktorých sa ocitli politickou stranou garantované ceny plynu, s kapacitami jaslí a škôlok spoločne s bezplatnými vlakmi pre študentov a podporou pre zdravotne postihnutých občanov, je len klasickým predvolebným gulášom strany Smer," myslí si zasa podpredseda SDKÚ a europoslanec Ivan Štefanec.

V Bratislave sa dnes konal pracovný snem Smeru. Novými podpredsedami strany sa stali Marek Maďarič a Peter Pellegrini. Pellegrini vo funkcii nahradil Vladimíra Maňku, ktorý sa funkcie dnes vzdal. Premiér Fico na sneme tiež ohlásil niekoľko opatrení, ktoré majú zlepšiť životnú úroveň ľudí. Je medzi nimi zvýšenie minimálnej mzdy, zníženie odvodov pre ľudí s nízkymi a strednými príjmami či cestovanie vlakom pre študentov zdarma.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok