Francúzi hladko zdolali Švajčiarov

SITA
20.6.2014 23:36

Futbalisti Francúzska zvíťazili v piatkovom dueli E-skupiny na XX. majstrovstvách sveta v Brazílii na štadióne v Salvadore nad Švajčiarskom presvedčivo 5:0 (3:0) a sú len krôčik od postupu do osemfinále šampionátu.

Francúzi hladko zdolali Švajčiarov
SITA

"Les Bleus" rozhodli o triumfe už v prvej štyridsaťpäťminútovke, v ktorej strelili tri góly. V 17. min sa presadil hlavou Olivier Giroud, vzápätí skóroval Blaise Matuidi a pred polčasovou prestávkou poistil náskok Francúzov Mathieu Valbuena. Predtým v 32. min ešte nepremenil pokutový kop Karim Benzema. Útočník Realu Madrid si to však vynahradil po zmene strán, keď zvýšil na 4:0. Demontáž švajčiarskej obrany zavŕšil v 73. min Moussa Sissoko. Helvéti v záverečnej desaťminútovke prikrášlili výsledok zásluhou striedajúceho Blerima Džemailiho a Granita Xhaku, ktorý stanovil konečný rezultát na 2:5.

Švajčiari nezdolali Francúzov už viac ako 22 rokov: naposledy sa im to podarilo 27. mája 1992 v prípravnom dueli v Lausanne (2:1). V drese tímu krajiny "galského kohúta" vtedy nastúpil aj súčasný kormidelník Didier Deschamps. 

Výsledok - E-skupina:

Švajčiarsko - Francúzsko 2:5 (0:3)

Góly: 81. Džemaili, 87. G. Xhaka - 17. Giroud, 18. Matuidi, 40. Valbuena, 67. Benzema, 73. Moussa Sissoko, ŽK: 88. Cabaye (Fr.), rozhodovali: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.)

Zostavy:

Švajčiarsko: Benaglio - Lichtsteiner, Djourou, Von Bergen (9. Senderos), R. Rodríguez - Behrami (46. Džemaili), Inler - Shaqiri, G. Xhaka, Mehmedi - Seferovič (69. Drmič)

Francúzsko: Lloris - Debuchy, Varane, Sakho (66. Koscielny), Evra - Moussa Sissoko, Cabaye, Matuidi - Valbuena (82. Griezmann), Giroud (63. Pogba), Benzema 

Futbalisti Francúzska boli od začiatku zaujímavého stretnutia aktívnejší a o svojom víťazstve rozhodli už v prvom polčase. "Les Bleus" za necelé dve minúty strelili dva góly. Najskôr sa v 17. min po rohu Valbuenu presadil hlavou Giroud, hoci si brankár Švajčiarov Benaglio siahol na loptu, a potom po prihrávke od Benzemu skóroval Matuidi. Helvéti strelili v 27. min zásluhou Xhaku kontaktný gól, ale ich radosť zmaril rozhodcami odmávaný ofsajd. Následne neznížil Mehmedi ani Shaqiri - dva razy výborne zasiahol brankár Lloris. V 31. min posúdil holandský arbiter Kuipers zákrok Djouroua na Benzemu ako nedovolený a ukázal na biely bod. Sám "poškodený" Benzema však z jedenástky nebol úspešný a dorážka Cabayeho skončila na brvne. Zverenci trénera Didiera Deschampsa predsa len ešte zvýšili náskok pred odchodom do kabín. V 40. min vyšla spolupráca Giroudovi s Valbuenom a druhý menovaný zblízka nemal problémy presne zakončiť.

Švajčiari po zmene strán nerezignovali a snažili sa skorigovať nepriaznivý stav. Striedajúci Džemaili mieril prudko, ale nad bránku, Mehmedi onedlho na päťke dlho váhal so zakončením. A tak prišli opäť gólové údery Francúzov. V 67. min prihrávku striedajúceho Pogbu využil Benzema a svojim tretím gólom na tomto šampionáte zvýšil na 4:0. O šesť minút neskôr sa presadil aj Moussa Sissoko. Futbalisti Švajčiarska sa dočkali až v závere duelu a dvoma presnými zásahmi zmiernili prehru. Najskôr Džemaili znížil strelou z priameho kopu a v 87. min stanovil výsledok Xhaka. Šiesty francúzsky gól v podaní Karima Benzemu prišiel už po záverečnom hvizde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok