Španielskym kráľom zostáva Juan Carlos už iba do polnoci

TASR TA3
18.6.2014 10:01

Španielsky kráľ Juan Carlos podpísal dnes v Madride, po takmer 39 rokoch na čele monarchie, abdikačné listiny. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Španielskym kráľom zostáva Juan Carlos už iba do polnoci
SITA

Zákon, ktorý umožňuje jeho rezignáciu, dnes španielsky panovník síce na slávnosti za účasti okolo 160 pozvaných hostí podpísal, do polnoci však naďalej zostáva hlavou krajiny. Jeho nástupcom sa od 19. júna 2014 stáva jeho 46-ročný syn, doterajší korunný princ, ktorý ponesie panovnícke meno Filip VI. Prísahu zloží nový monarcha na pôde parlamentu v Madride vo štvrtok.

Popri členoch kráľovskej rodiny sa na slávnosti v kráľovskom paláci v centre španielskejmetropoly zúčastnili dnes aj premiér Mariano Rajoy, ďalší členovia centrálnej vlády krajiny a iní poprední predstavitelia štátnych inštitúcií. Samotné priestory, ktoré kráľ pre ňu zvolil, mali nemalý symbolický význam, išlo o tú istú sieň, v ktorej v roku 1985 podpísal dokumenty o vstupeŠpanielska do Európskeho spoločenstva, predchodcu súčasnej Európskej únie.

Obe komory španielskeho parlamentu prijali v zrýchlenom konaní v uplynulých dňoch zákon, ktorý umožnil kráľovi rezignáciu na trón a jeho uvoľnenie korunnému princovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok