Slovensko má nového prezidenta, Kiska zložil sľub

TA3, SITA, TASR
15.6.2014 07:38

Andrej Kiska zložil do rúk predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej ústavou predpísaný sľub a ujíma sa funkcie slovenského prezidenta.

Kiska ubezpečil vládu, že chce byť jej oporou a partnerom

Nový prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska dnes vo svojom inauguračnom prejave ubezpečil vládu aj parlament, že chce byť ich oporou a partnerom vždy vtedy, keď budú môcť spoločne pomáhať Slovensku. "Budem podporovať všetky dobré nápady a riešenia bez ohľadu na to, z ktorého politického tábora pochádzajú," vyhlásil Kiska v prejave na slávnostnej schôdzi Národnej rady SR po zložení sľubu.

"Sľub, ktorý som práve zložil, a silný mandát občanov, ktorý som dostal, sú záväzkom, ktorý si budem uvedomovať každý jeden deň môjho funkčného obdobia," povedal. Kiska pripomenul, že bude prvou slovenskou hlavou štátu bez politickej minulosti. "Keďže prezidentské voľby a zvlášť ich finále sprevádzali silné emócie, chcem dnes zopakovať, nebol som kandidátom vlády, nebol som kandidátom opozície a takým – nestranným a nadstraníckym budem aj prezidentom," dodal. Kiska chce byť prezidentom všetkých ľudí bez ohľadu na ich politické presvedčenie alebo národnosť. Slovensko má podľa neho pred sebou také výzvy a každý deň prináša toľko problémov, že medzi politikmi by nemalo byť miesto na osobné boje a nepriateľstvá. "Ako prezident sa v tomto duchu pokúsim vytvoriť vzťahy s parlamentom, vládou a politickými stranami."

Prezident Andrej Kiska sa presunul do Dómu sv. Martina na slávnostnú omšu Te Deum

Prezident SR Andrej Kiska skladá sľub do rúk predsedníčky Ústavného súdu SR

Nový prezident usporiadal obed pre ľudí bez domova, seniorov a deti z detskych domovov

Na Bratislavskom hrade sa podávala slávnostná večera

Prezident SR Andrej Kiska zdraví občanov

Kiska prezident inauguracia občania (SITA).jpg

Urobil tak na dnešnej inauguračnej schôdzi Národnej rady SR v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave.

"Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony. Sľubujem," citoval Kiska Ústavu SR. Ak by sľub odmietol, alebo by ho zložil s výhradou, nemohol by stáť na čele štátu.
Macejková potvrdila, že Kiska zložil sľub v súlade s ústavou a že sa tak ujal prezidentskej funkcie.
Prezidenta Kisku, ktorý je aj hlavným veliteľom Ozbrojených síl (OS) SR, dnes ešte čaká prehliadka jednotiek OS SR, aj ekumenická pobožnosť Te Deum v Katedrále sv. Martina. Následne v Prezidentskom paláci prevezme úrad od svojho predchodcu Ivana Gašparoviča.

V Prezidentskej záhrade bude Kiska podávať slávnostný obed pre ľudí bez domova, seniorov využívajúcich opatrovateľské služby a mladých ľudí, ktorí vyrastali v detských domovoch. Následne položí veniec k pamätníku Brána slobody a kyticu k pamätníku obetiam Železnej opony na Devíne.

Oficiálny deň ukončí prezident slávnostnou recepciou na Bratislavskom hrade. Kiska na ňu pozval okrem predstaviteľov štátnych orgánov, vysokých škôl, diplomatického zboru či cirkví aj hostí, ktorí reprezentujú úspešné slovenské firmy, start-up komunitu, filantropické a mimovládne organizácie, kultúrne inštitúcie, ale aj ľudí, ktorí dostali ocenenie Biela vrana, rodiny z Dobrého anjela a zdravotníkov či celosvetovo úspešných študentov.

Na jeho inauguračnom zozname hostí sú napríklad jeho šiesti poradcovia a budúci hovorca. Okrem iných aj Zuzana Čaputová, Ján Filc, Jozef Hašto, Alexandra Kusá, Marian Lapšanský, Zuzana Pechočiaková, Eva Siracká, Ladislav Snopko, Anton Srholec, Sandra Tordová, Juraj Vaculík či Iveta Radičová.

O inaugurácii prezidenta hovoril v štúdiu politológ Ján Baránek

Prezident SR Andrej Kiska počas prehliadky jednotiek Ozbrojených síl Slovenskej republiky

kiska prezident ozbrojene sily (SITA).jpg

História si bude I. Gašparoviča pamätať ako prezidenta všetkých občanov

História si bude Ivana Gašparoviča pamätať ako prezidenta všetkých občanov. Vyhlásil to predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) na dnešnej slávnostnej inauguračnej schôdzi Národnej rady SR tesne predtým, ako Andrej Kiska zložil ústavou stanovený sľub a ujal sa funkcie prezidenta.
Paška poďakoval odchádzajúcej hlave štátu Gašparovičovi za službu v prospech Slovenska a za dôstojné reprezentovanie doma i v zahraničí. "Vaše pôsobenie v najvyššej ústavnej funkcii si zaslúži naše uznanie," adresoval Gašparovičovi.

Ocenil, ako sa exprezidentovi podarilo skĺbiť profesionalitu a ľudskosť a tiež jeho silný dôraz na sociálny a národný princíp. Paška zároveň poďakoval Gašparovičovi za spoluprácu a za to, že pomohol udržať stabilitu v krajine.Predseda parlamentu následne vyzval Andreja Kisku, aby zložil sľub a potvrdil ho podaním ruky predsedníčke Ústavného súdu SR Ivette Macejkovej.

"Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony. Sľubujem," citoval Kiska Ústavu SR. Ak by sľub odmietol, alebo by ho zložil s výhradou, nemohol by stáť na čele štátu.
Macejková potvrdila, že Kiska zložil sľub v súlade s ústavou a ujal sa tak prezidentskej funkcie. Paška nového prezidenta vyzval, aby predniesol svoj prvý prezidentský prejav.

Atmosféra pred začiatkom inaugurácie prezidenta SR Andreja Kisku

inauguracia Kiska (SITA).jpg
Inauguracia Kiska 2 (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok