Podmienky nároku na predčasnú penziu sa niektorým sprísnia

SITA
8.6.2014 10:21

Sporitelia v druhom pilieri budú mať od budúceho roka nárok na predčasný starobný dôchodok vtedy, ak súčet súm ich dôchodkov z prvého a druhého piliera bude vyšší ako 1,2-násobok sumy životného minima.

Podmienky nároku na predčasnú penziu sa niektorým sprísnia
SITA

Sporitelia v druhom pilieri budú mať od budúceho roka nárok na predčasný starobný dôchodok vtedy, ak súčet súm ich dôchodkov z prvého a druhého piliera bude vyšší ako 1,2-násobok sumy životného minima. Vyplýva to z novelizácie zákona o sociálnom poistení, ktorú v rámci novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení schválil parlament. V súčasnosti ide o sumu 237,71 eura. Okrem toho bude naďalej platiť podmienka minimálne 15 rokov dôchodkového poistenia a podmienka chýbajúcich najviac dvoch rokov do dovŕšenia dôchodkového veku.

Podľa terajšieho znenia zákona o sociálnom poistení má sporiteľ nárok na predčasný starobný dôchodok z prvého piliera aj vtedy, ak bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov, chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku, najmenej 5 rokov si sporil na dôchodok v druhom pilieri a suma predčasného starobného dôchodku zo štátneho systému je vyššia ako 0,6-násobok sumy životného minima, teda 118,85 eura.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok