Slovensko vyhralo arbitráž s akcionárom Apolla

SITA
5.6.2014 15:50

Slovensko má za sebou ďalšiu arbitráž, tentokrát s rakúskou spoločnosťou EURAM BANK, akcionárom bývalej zdravotnej poisťovne Apollo. Ako informovalo ministerstvo financií (MF), arbitrážny tribunál zamietol žalobu, ktorú v spore o zákaz zisku zdravotných poisťovní, táto spoločnosť podala.

Slovensko vyhralo arbitráž s akcionárom Apolla
SITA

Požadovaná náhrada škody bola viac ako 131 mil. eur. Spor sa uzavrel v stredu. "Slovensko tak vyhralo ďalšiu arbitráž s akcionármi zdravotných poisťovní a na základe rozhodnutia tribunálu nemusí platiť rakúskej strane desiatky miliónov eur," uviedol tlačový odbor MF.

EURAM BANK iniciovala arbitrážne konanie v novembri 2009. Namietala, že zákaz zisku, s ktorým prišla prvá vláda Roberta Fica, bol porušením bilaterálnej investičnej dohody medzi Rakúskom a Slovenskom. Akcionár bývalej zdravotnej poisťovne Apollo sa v tejto istej veci obrátil v roku 2010 aj na bratislavský okresný súd.

"Slovenská republika v rámci ďalšej jurisdikčnej fázy arbitráže dokázala, že iniciovanie konania pred Bratislavským okresným súdom EURAM BANK a jej následné konanie malo za následok vzdanie sa jej práva domáhať sa prostredníctvom arbitráže svojich údajne porušených práv vyplývajúcich z bilaterálnej investičnej dohody," uviedol rezort financií. Tribunál rozhodol, že spoločnosť sa vzdala svojho práva viesť arbitráž a tým pádom on nemá právomoc rozhodovať v tejto veci. O náhrade trov arbitráže rozhodne tribunál v samostatnom rozhodnutí.

EURAM BANK nadobudla svoj 51-percentný balík akcií zdravotnej poisťovne Apollo v roku 2007, prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti E.I.C. Rok na to E.I.C. podiel v poisťovni predala. Apollo pôsobila na slovenskom trhu od roku 1995, v roku 2010 sa spojila so zdravotnou poisťovňou Dôvera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok