Fico považuje Dzurindu za schopného politika

SITA
4.6.2014 16:06

Premiér Robert Fico (Smer-SD) považuje niekdajšieho dvojnásobného premiéra Mikuláša Dzurindu za schopného politika. Fico to spomenul vo svojom komentári k ohlásenému odchodu Dzurindu z jeho materskej SDKÚ-DS, ktorú opúšťa aj s bývalým ministrom financií Ivanom Miklošom.

Fico považuje Dzurindu za schopného politika
SITA

„Napriek tomu, že som politik z úplne iného tábora, ako je pán Dzurinda a máme na mnohé veci diametrálne iné názory, napriek tomuto všetkému sme schopní ako dvaja ľudia normálne komunikovať,“ vyhlásil Fico na tlačovej besede po dnešnom rokovaní vlády.

Podľa Fica je v politike veľmi zriedkavé, že dvaja silní oponenti, ako bol on a Dzurinda, sú schopní podať si pri stretnutí ruky a normálne sa ľudsky porozprávať. „Preukázateľne minimálne v zahraničnej politike je tu súlad v základných názoroch na smerovanie Slovenskej republiky,“ dodal. Premiér Fico poznamenal, že Dzurinda v čase svojho vládnutia mal často veľmi komplikované situácie. „Prijímal rozhodnutia, s ktorými som sa ja nikdy nestotožnil, ale ľudsky opakujem, že je to človek, ktorý profesionálne politiku vedel robiť – hodnotovo podľa jeho predstáv - ale určite ju vedel robiť,“ dodal.

Dianie v SDKÚ-DS, vnútorné pomery strany ani rozhodnutie Dzurindu a Mikloša nechce Fico komentovať. „To sú citlivé veci, to si musí strana vyriešiť sama,“ dodal. Premiér zdôraznil, že jeho vláda aj poslanecký klub strany Smer-SD sú maximálne stabilné. Je rád, že pri novelizácii ústavy sa dokonca pokúšajú o získanie ústavnej väčšiny. Na druhej strane podľa Fica bez ohľadu na to, či je pravica vo vláde alebo v opozícii, stále trpí tými istými chorobami. „Je to štiepenie politických strán, individuálne odchody poslancov z poslaneckých klubov, zánik poslaneckých klubov,“ vymenúval premiér s tým, že strana SaS už klub v parlamente nemá a v prípade odchodu Dzurindu a Mikloša zanikne aj klub SDKÚ-DS. Ľavici by podľa neho viac vyhovovalo, keby aj pravica prešla nejakou formou integrácie. „Keby sa vytvorila jedna silná konzervatívna politická strana, ktorá by súperila o moc s ľavicou tak, ako je to tradičné v iných krajinách,“ dodal. Pravicové strany však podľa Fica namiesto zjednotenia neustále obťažujú verejnosť hádkami, konfliktami a štiepením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok